Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Parentingul modern – De la „atunci”, la „acum”!

Parentingul modern – De la „atunci”, la „acum”!

Trendurile sunt în continuă schimbare în absolut toate domeniile, iar parentingul nu face excepţie. Ce definește parentingul modern? Află în cele ce urmează!

Oare era mai bine să fii părinte sau copil acum 25-30 de ani, comparativ cu zilele noastre? 5 lucruri care s-au schimbat de ATUNCI şi până ACUM!

Dacă am sta să reflectăm, nu ne-ar lua mai mult de câteva secunde pentru a realiza cât de diferită este lumea în care trăim, comparativ cu vremurile în care noi înşine eram doar nişte copii. Cu toţii folosim, involuntar, atunci când vorbim despre copilărie, expresii de genul „pe vremea mea…” sau „în vremurile bune…”. Da, aceasta este realitatea şi nu poate fi evitată! Vremurile se schimbă şi noi avem de ales: ne adaptăm sau rămânem ancoraţi în trecut.

Nici felul în care ne creştem copiii nu a rămas „ca pe vremuri” şi mulţi dintre noi încă nu pot decide dacă acesta este un lucru benefic sau nu. Am pus laolaltă 5 lucruri care s-au schimbat în parenting, sperând că aceasta radiografie să ajute în stabilirea unei concluzii obiective.

1. Întemeierea unei familii moderne

Conceptul de familie nu mai este condiţionat în zilele noastre de o căsătorie cu acte în regulă. Astăzi, există familii în care cei doi părinţi sunt într-un parteneriat asumat şi care nu considera că o căsătorie civilă este cea care le consolidează relaţia, lăsând loc altor valori mult mai importante să le ghideze viața de familie. Bineînţeles, aceasta este o alegere personală, însă poate fi un exemplu pozitiv pentru copii, care pot învăţa de la părinţi că o viaţă fericită nu înseamnă „să fii în rândul lumii” şi să te raportezi la ceilalţi oameni din jurul tău.

Mai mult, familia modernă – fie că vorbim despre parteneriate sau despre căsătorii –  este întemeiată de oameni care preferă să se realizeze profesional înainte de a aduce pe lume un copil. În trecut, micuţii apăreau în familie mult mai devreme, când părinţii de 20-22 de ani încă nu aveau experienţa de viaţă necesară creşterii unui copil.

2. Rolul mamei şi al tatălui în parenting

Citește și:   Comunicarea pozitivă are mai mult efect

Când părinţii de azi erau copii, rolurile mamei şi al tatălui în familie erau diferite faţă de cum stau lucrurile în zilele noastre. În cele mai multe cazuri, puterea de decizie în casă o avea tatăl, mama fiind responsabilă mai mult de treburile gospodăriei, însă astăzi parentingul presupune un efort comun al mamei şi al tatălui de a îşi creşte cât mai bine copilul, luând deciziile împreună. Bineînţeles, această schimbare nu poate să aducă decât beneficii în viaţa copiilor noştri.

Parentingul modern, în care mama şi tata sunt pe picior de egalitate, promovează ideea de independență în viaţa copilului şi îl încurajează pe acesta să fie responsabil, pentru că doi oameni care îşi unesc forţele într-un scop comun sunt un exemplu pozitiv şi sunt mai eficienţi în a-şi îndruma copilul spre o atitudine potrivită faţă de lucrurile de care s-ar putea lovi în viaţă.

3. Felul în care comunicăm cu copiii noştri

Una dintre schimbările benefice pe care le aduce parentingul modern este deschiderea mai mare a părinţilor faţă de copii în abordarea unor subiecte care înainte erau considerate delicate. Părinţii de azi sunt open-minded şi nu lasa prejudecăţile să fie o barieră în calea comunicării deschise cu cei mici. În trecut eram reticenţi şi ne era chiar ruşine să le punem anumite întrebări părinţilor noştri sau să expunem în faţa lor un punct de vedere diferit. Acest zid a fost doborât de generaţia nouă, părinţii fiind mai deschişi faţă de copii, încurajându-i astfel pe aceştia să discute despre absolut orice şi construind în acest mod o relaţie bazată pe încredere şi respect reciproc.

4. Societatea în care trăim influenţează parentingul

Vă mai amintiţi că atunci când eraţi copii petreceaţi atât de mult timp afară, la joacă, încât părinţii erau nevoiţi să vină să vă ia în casă când se apropia ora cinei? Aţi mai avea astăzi curajul să vă lăsaţi copiii singuri la joacă atât de mult timp?

În trecut, puteam petrece ore în şir afară fără nicio grijă, în spatele blocului cu vecinii şi prietenii sau în parc, plimbându-ne cu rolele sau cu bicicleta. În zilele noastre ne este frică uneori să permitem copilului să coboare singur până la magazinul din scara blocului, din cauza felului negativ în care s-a schimbat societatea.

Citește și:   Adolescentul şi familia

Urmărim frecvent ştiri care prezintă cazuri ale copiilor afectaţi de comportamentul anumitor persoane şi este firesc să vrem să ne protejăm copiii şi să îi supraveghem cât mai mult posibil. Aşadar, felul în care a fost afectată societatea şi cazurile din ce în ce mai dese în care copiii sunt răpiţi sau agresaţi, influenţează foarte mult parentingul modern.

5. Amprenta pe care şi-a pus-o tehnologia în viaţa de familie
În trecut, nici părinţii şi nici copiii nu erau distraşi de smartphone-uri şi de tablete. Părinţii nu îşi petreceau timpul pe reţelele de socializare, nu îşi verificau e-mail-ul din cinci în cinci minute în timpul mesei, iar copiii nu se jucau pe tabletă când veneau de la şcoală, în loc să le povestească părinţilor ce teme au de pregătit pentru mâine.

În familie exista mai multă comunicare, copiii şi părinţii erau prezenţi atunci când petreceau timp în aceeaşi încăpere, însă nu doar fizic, aşa cum se întâmplă din păcate acum. În zilele noastre, fie că recunoaştem sau nu, comunicarea în familie este considerabil afectată, din cauza faptului că există alte lucruri care captează atât atenţia noastră, cât şi a copiilor.

Ar fi nedrept să nu fim recunoscători pentru toate schimbările pozitive prin care a trecut lumea în ultimii 25-30 de ani, precum atitudinea mai deschisă a oamenilor faţă de noutate, egalitatea dintre bărbaţi şi femei în cadrul familiei sau beneficiile aduse de dezvoltarea tehnologiei, însă în acelaşi timp este inevitabil să nu avem momente în care să gândim, măcar pentru câteva secunde, că era mai bine „pe vremea noastră” şi că am vrea să îi învăţăm şi pe copiii noştri cum să se bucure mai mult de plăcerile mărunte ale anilor de copilărie şi cum să profite de aceste clipe unice în viaţă, să interacţioneze mai mult cu alţi copii şi mai puţin cu smartphone-urile, tabletele sau consolele de jocuri.