Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Modul în care îți petreci Crăciunul influențează viitorul copiilor

Modul în care îți petreci Crăciunul influențează viitorul copiilor

Un eveniment important ca și Crăciunul, nu putea să fie trecut cu vederea de către cercetători, așa că au studiat care este impactul modului în care se sărbătorește în familie, în viața și viitorul copiilor.
Iată niște lucruri importante pe care le-au descoperit:

1.Copiii pot vedea ceea ce facem de sărbători și învăța lucruri prețioase:

  • Înțeleg importanța familiei și a oferirii de timp pentru familie- desigur, învață asta dacă familia pune accentul pe familie în timpul sărbătorilor de iarnă și anume fac lucruri ca: iau o masă mai deosebită împreună, dacă merg într-o scurtă vacanță împreună, dacă își vizitează rudele, fac ceva amuzant împreună etc.
  • Învață să dăruiască, să nu trăiască numai pentru ei- unele familii încurajează copiii de mici să facă și ei daruri de Crăciun și nu doar să primească. Asta înseamnă să dăruiască celor din familie dar și altor persoane, de exeplu unor copii nevoiași. Cercetătorii spun că acest obicei este foarte benefic, uneori cei mici sunt motivați să economisească bani pentru a face un cadou cuiva și astfel învață și ceva important despre finanțe, economii. Un studiu făcut pe 500 de studenți de facultate în preajma sărbătorilor, a arătat că tinerii care fuseseră învățați de mici să dăruiască de sărbători nu doar că cheltuiau mai puțini bani pentru ei de Crăciun încercând să păstreze bani pentru alții, dar și stăteau mai bine în general la administrarea bugetului propriu pe toată perioada anului.
  • Învață importanța socializării – fie că familia participă la petreceri organizate de Crăciun, Anul Nou sau numai invită musafiri, merge în vizită, toate acestea îi învață pe copii să creeze relații, să capete deprinderi de comportament social și acestea îi pot ajuta toată viața.
  • Învață importanța pauzei de la alte activități și odihnei, destinderii – trăim într-o lume aglomerată, cu oameni ocupați, în care slujbele și activitățile cotidiene pot acapara tot timpul. Ca și copiii au și ei aproape fiecare moment ocupat cu școală, teme, activități extrașcolare etc. Dacă familia oprește orice alte activități pentru câteva zile de odihnă și de refacere, copiii învață ceva foarte util pentru sănătatea și viața lor.
  • Învață că spiritualitatea contează – multe persoane nu practică nimic religios de Crăciun dar sunt și care o fac mergând la biserică, rugându-se împreună pentru noul an sau făcând ceva cu semnificație spirituală. O cercetare pe un număr de 1000 de tineri adulți a demonstrat că educația și practicile religioase din familie au multe plusuri, persoanele care au beneficiat de asta în copilărie fiind mai echilibrați mental, mai optimiști și un procent mult mai mic dintre ei erau dependenți de substanțe sau sufereau de depresie ori tendințe suicidale.
Citește și:   Scrisoarea unei mame către copilul ei adolescent!

2.Obiceiuri de sărbători care îi pot influența negativ pe copii:

  • Atenție la stresul sărbătorilor!– unii părinți fac masă de Crăciun, petreceri cu prietenii, ieșiri și alte obiceiuri bune dar obțin asta supunându-și familia la mult stres. Poate fi vorba despre stresul pregătirilor dar și ca atitudine: vrem ca totul să fie perfect, copiii să se poarte impecabil, să-i mulțumești pe toți etc, etc. Cercetătorii spun că acest stres are efecte nocive pe termen lung, copiii vor asocia sărbătorile cu ceva neplăcut, stresant și vor evita să sărbătorească ca adulți, un procent important chiar vor prefera să se izoleze de sărbători și vor avea tendințe depresive în această perioadă.
  • Cadourile scumpe nu aduc beneficii în viitorul copiilor – un  beneficiu imediat poate fi bucuria copilului că a primit ce își dorea mult sau ceva care îl uimește, îl satisface la maxim. Asta doar pe termen scurt. Nu uitați că gusturile copiilor se schimbă foarte repede, că peste o săptămână sau o lună va prefera altceva, se va plictisi de ceea ce a primit. Psihologii recomandă să îi învățăm pe copii să obțină lucruri prin forțe proprii sau să aștepte, nu să le oferim noi totul pe tavă, indiferent de costuri sau de ce sacrificii trebuie să facem. Un studiu arată chiar că 40% dintre cadourile luate celor mici ajung la gunoi în 2-3 luni.
  • Modul în care cheltuiești îi poate influența negativ – cunosc familii care fac împrumuturi în preajma sărbătorilor ori cheltuie excesiv terminând tot bugetul lunii respective, iar apoi suferă neavând cum să acopere nici nevoile esențiale. Astfel de comportamente pot fi un exemplu negativ pentru copii, vor face și ei aceleași greșeli când vor crește.

Lasa un comentariu