Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Lipsa tatălui- impact asupra copiilor

Lipsa tatălui- impact asupra copiilor

Din diverse motive, unii copii cresc doar cu unul dintre părinți. În Europa minorii sunt încredințați de obicei mamei, mai ales cei mici. Multe femei cred că pot suplini lipsa soțului sau a părintelui copilului, dar nu este așa.  Aflați în articolul de mai jos ce impact are lipsa tatălui în dezvoltarea unui copil.

Studii despre efectul lipsei tatălui în viața copiilor

Studiile arată în mod repetat că copiii fără tați prezenți în casă suferă foarte mult. Chiar înainte de nașterea unui copil, atitudinile tatălui lor în ceea ce privește sarcina, comportamentele în perioada prenatală și relația dintre tată și mamă pot crește riscul problemelor la naștere.
În copilăria timpurie, studiile arată că copiii de vârstă școlară cu relații bune cu tații lor, aveau mai puțin șanse să experimenteze depresie, să manifeste un comportament perturbator sau să mintă. În general, aceștia aveau mult mai multe șanse să manifeste comportamente pro-sociale.

În adolescență, implicațiile căminelor fără tată sunt incredibile, deoarece acești copii au mai multe șanse să experimenteze efectele sărăciei. Copiii ajunși la finalul copilăriei lor fără tată au mai multe șanse să renunțe la școală, să devină dependenți de droguri și alcool, să aibă un copil fără să fie căsătoriți sau să ajungă în închisoare. Într-un cuvânt, au mai multe șanse să-și rateze viața.

Multe persoane și specialiști pot atesta faptul că impactul durabil al unui tată în viața copilului nu poate fi negat. Mulți adulți crescuți fără tată recunosc că s-au luptat cu sentimente de abandon și cu stimă de sine scăzută, din cauza lipsei de iubire a tatălui în viața lor. Unii au apelat la droguri, alcool, activități sexuale riscante, relații nesănătoase sau alte comportamente distructive pentru a amortiza durerea cauzată de lipsă unui tată.

Deși absența tatălui nu este un factor de risc izolat, cu siguranță poate avea un impact asupra dezvoltării copiilor. Acest lucru este important de luat în considerare, deoarece mulți ar susține că prezența mamei este mai semnificativă decât a tatălui. Acest lucru pur și simplu nu este adevărat.

Citește și:   6 lucruri pe care copiii trebuie să le vadă la tăticii lor

Potrivit revistei Psychology Today, cercetătorii afirmă că rezultatele absenței tatălui la copii sunt mai mult decât dezastruoase, afectând copiii pe mai multe planuri:

  • Scăderea stimei de sine, reducerea încrederii în forțele proprii, securitate fizică și emoțională compromise (copiii raportează constant că se simt abandonați atunci când tații lor nu sunt implicați în viața lor, luptându-se cu emoții, temeri, neîncredere în forțele proprii)
  • Probleme de comportament (copiii fără tată au mai multe dificultăți în adaptarea socială și sunt mai predispuși să întâmpine probleme legate de relații de prietenie, iar unii sunt chiar violenți. Mulți dezvoltă o personalitate distantă, intimidantă, în încercarea de a-și deghiza temerile, resentimentele, anxietățile și nefericirea).
  • Performanțe academice slabe (71 la sută din cei care abandonează liceul sunt fără tată; copiii crescuți fără tată au mai multe probleme academice, scor slab la testele de lectură, matematică și abilități de gândire; copiii din casele din care tatăl este absent sunt mai predispuși să lipsească de la școală, să fie excluși de la școală din cauza comportamnetului lor, e mai probabil să abandoneze școala înainte de 16 ani și mai puțin probabil să obțină calificări academice și profesionale la vârsta adultă)
  • Delincvență și criminalitate în rândul tinerilor (85 la sută dintre tinerii aflați în închisoare au crescut fără o figură paternă; copiii fără tată sunt mai susceptibili să se alăture la grupuri cu comportamente infracționale, să comită fapte antisociale și să ajungă la închisoare)
  • Promiscuitatea și sarcina  nedorită (copiii fără tată au mai multe probleme cu sănătatea sexuală, incluzând o probabilitate mai mare de a se implica în relații sexuale înainte de vârsta de 16 ani, de a deveni părinți-adolescenți și de a contracta boli cu transmitere sexuală; fetele pot manifesta o atracție sporită pentru bărbați (unii chiar mai învârstă, încercând să-și aline pierderea emoțională a taților lor); prin acest comportament devin susceptibile de exploatare de către bărbați adulți
  • Abuzul de droguri și alcool- copiii fără tată au mai multe șanse să fumeze, să bea alcool și să abuzeze de droguri atât în copilărie, cât și la vârstă adultă
  • Fără adăpost (90 la sută dintre copiii fugiți de acasă au tatăl absent)
  • Exploatarea și abuzul – copiii fără tată sunt expuși unui risc mai mare de a suferi abuzuri fizice, emoționale și sexuale (un studiu recent a raportat că preșcolarii care nu trăiesc cu ambii părinți biologici au de 40 de ori mai multe șanse să fie abuzați sexual). De asemnea au riscul de a suferi abuzuri și maltratare emoțională,  care poate veni din partea altor copii, a colegilor sau a unui părinte vitreg.
  • Probleme de sănătate fizică -copiii fără tată au raportat semnificativ mai multe simptome de sănătate psihosomatice și boli, cum ar fi dureri acute și cronice, astm, dureri de cap și dureri de stomac
  • Tulburări de sănătate mintală – acești copii prezintă constant pe o gamă largă de probleme de sănătate mintală, în special anxietate, depresie și tendințe de sinucidere
  • Șanse scăzute de a realiza ceva în viață – ajunși adulți, copiii fără tată sunt mai susceptibili să experimenteze șomajul, să aibă venituri mici, să supraviețuiască din asistență socială și unii să ajungă chiar fără adăpost.
  • Relațiile viitoare – copiii cu tată absent au tendința de a rupe relațiile lor mai ușor, sunt mai predispuși să divorțeze și sunt să aibă copii în afara căsătoriei
  • Mortalitatea – copiii fără tată au mai multe șanse de a muri tineri și trăiesc în medie cu patru ani mai puțin pe durata vieții decât alte persoane crescute cu ambii părinți
Citește și:   Reacția copiilor la schimbare

Și oamenii de știință canadieni au observat aceleași efecte în viața copiilor care nu au tată:
Creșterea fără tată ar putea modifica permanent structura creierului și produce copii mai agresivi și mânioși, au avertizat ei.
Noua cercetare sugerează că copiii crescuți doar de o mamă singură au un risc mai mare de a dezvolta un comportament deviant, inclusiv abuzul de droguri. Ei au mai observat că fetele sunt mai afectate decât băieții de această lipsă și vor căuta mai târzit un substitut emoțional, de cele mai multe ori abuz de substanțe.