Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Învață-l pe adolescentul tău să aibă grijă de el

Învață-l pe adolescentul tău să aibă grijă de el

”S-au înmulțit numărul copiilor de 11-14 ani care vin la cabinetul meu la consiliere. Sunt extenuați, în depresii, cu o stimă de sine redusă, cu probleme de alimentație, unii au deja vicii (dependență de jocuri, consum de tutun, de duciuri, de alcool), câțiva au trecut chiar prin tentative de suicid. Cred că problemele lor vin dintr-o mare lipsă din școala și familia românească în aceste vremuri: mulți au cerințe și așteptări de la ei, dar nimeni nu-i învață cum să aibă grijă de ei, cum să prevină surmenajul și depresia.” Alina Ioniță, psiholog școlar.

Ceea ce afirmă dna psiholog este un mare adevăr. Copiii de astăzi sunt supuși la mai multă presiune decât pe vremea noastră, deși se consideră că au mai multe condiții acum. Ca și părinte, învață-i câteva lucruri esențiale pentru a avea grijă de ei, de sănătatea lor fizică, mentală și emoțională:

Este în regulă să iei câte o pauză

Am realizat că adolescenții de azi nu știu ce să facă cu timpul liber sau cel în care nu au nici un program. Vacanța trecută am redus timpul de jocuri pe tabletă al fetiței mele de 13 ani și protestele au început: ”Dar ce altceva pot să fac? Nu am școală și teme. Nu pot nici să-mi vizitez prietena că a plecat cu părinții la mare… ” Îndemnurile mele de a o determina să își organizeze singură câteva ore pe zi au întâmpinat multă împotrivire. Pe timpul școlii nu a cerut să se joace atât. Are un program fix, destul de încărcat. Dar am realizat că se simte foarte neliniștită când nu are nimic de făcut. În schimb băiatul ieșea cu prietenii seara și se întorcea frânt. Chiar pe timpul tezelor când stătea până târziu să învețe, nu îi refuza și tot mergea cu ei. Le-am spus ambilor că e ok să aibă și timp pentru ei, pentru activități nestresante, doar de relaxare, de stat trântiți într-un fotoliu. Că e ok să spună și ”nu” prietenilor dacă au prea multe de făcut sau sunt obosiți.
Ca părinte, nu pune prea multă presiune pe ei încărcându-le inutil programul, aglomerându-le fiecare zi cu meditații, activități extrașcolare, exerciții suplimentare etc. Lasă-le și zile sau ore de pauză, în care pot face ce vor ei.

Citește și:   Când desenele copilului dezvăluie ceva îngrijorător

Fă-ți timp pentru un hobby

Un hobby poate fi pentru oricine o adevărată terapie. Este imposibil pentru o persoană să nu aibă o activitate preferată: să picteze, să înoate, să cînte la un instrument, să colecteze ceva etc. Adolescenții pot fi încurajați să își ia timp pentru ceea ce le face plăcere să facă. A nu se confunda însă un hobby cu dependențele de ecrane, jocuri etc. Dacă nu învață la vârsta asta, nici mai târziu ca adulți nu vor ști să spună STOP activităților stresante cotidiene pentru a face ceva plăcut care să-i ajute să se deconecteze, să se destindă.

Ai grijă de corpul tău

Adolescența este perioada când copiii încep să dea mai multă importanță modului cum arată și asta nu duce întotdeauna la decizii bune pentru sănătatea lor. Anorexia poate înflori la vârsta asta, la fel bulimia.
Lipsa de odihnă, culcatul la ore prea târzii îi poate iarăși extenua, le va scădea imunitatea, îi poate afecta emoțional și mintal. Săritul peste mese din cauza programului încărcat, consumul de fast-food, sedentarismul sunt pe lista obiceiurilor nesănătoase. La fel îmbrăcatul cu haine necorespunzătoare temperaturilor de afară, la influiența prietenilor, purtarea unor tocuri prea înalte, toate acestea au consecințe negative mai devreme sau mai târziu.
Ca și părinte, asigură-te că ei mănâncă sănătos și se odihnesc destul, că nu ajung la dezechilibere alimentare, că fac mișcare și se îmbracă corespunzător. Va fi greu să faci asta, acum când pot conta mai mult influențele din afară, dar e de datoria ta să faci tot ce îți stă în putință, să impui reguli, să îi înveți că prieteniile trec, moda se schimbă, vor mai slăbi și se vor mai îngrășa în viață dar că sănătatea lor este importantă.

Citește și:   Când îți prinzi prima dată adolescentul fumând

Re-analizează-ți grupul de prieteni

Grupul de prieteni face parte din drama multora dintre adolescenții de astăzi. Influențele proaste, presiunea de a fi în rând cu ceea ce fac, ceea ce poartă, ceea ce preferă ei, bulling-ul pot produce stres și afecta copiii mintal și emoțional. Învață-i să-și reanalizeze prieteniile, să nu rămână în cercuri în care se simt incomod, stresați, atacați, presați să facă ceva ce nu le place. Învață-i să nu își ia identitatea din ceea ce spun ei. Încurajează-i să-ți spună dacă au o problemă cu cineva. În articolul Învață-l pe copil cum să-și facă prieteni poți afla mai multe lucruri despre cum să-i ajuți să recunoască prietenii necorespunzătoare și să le oprească.