Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Idei cum să oprești certurile dintre frați

Idei cum să oprești certurile dintre frați

Eu am avut un singur frate, mai mic, dar tot ne certam și ne băteam făcându-l pe tata să-și piardă răbdarea și pe mama să ne apostrofeze de mai multe ori pe zi:
– Parcă ați fi o sută, nu doar 2!
Nu voi insista aici pe motivele hârjonelilor pentru că pot fi diverse. Ci pe modurile în care poți să oprești sau să rărești aceste certuri, sau să le transformi în oportunități de a-i învăța să administreze corect un conflict.

Iată câteva idei cum să oprești certurile dintre frați:

  • Nu părtini unul dintre copii în conflicte, doar pentru că este mai mic, mai cuminte de obicei, mai puțin agresiv etc- copiii tind să vină și să-și pârască frații. Fă-ți timp să-i asculți pe toți și dă-le egal pedepse dacă merită.
  • Fă liste de sarcini pentru fiecare copil – copiii se ceartă când sunt puși să facă ceva împreună, unii sunt mai comozi, vor lăsa pe ceilalți, cei mai harnici se vor vedea nedreptățiți că muncesc doar ei. Sarcinile clare și separate vor înlătura multe neajunsuri.
  • Învață-i cum să-și rezolve corect conflictele- ai luat ceva, dai înapoi; unul dintre frați îți face rău, spui unui adult din casă, nu te răzbuni tu; ai spus sau făcut ceva ce l-a rănit pe celălalt, îți ceri iertare; fratele sau sora ți-a cerut scuze, ierți și nu mai păstrezi dușmănie.
  • Învață-i să împartă ceea ce au cu ceilalți frați/ surori- m-a impresionat fetița vecinei. A venit să-mi aducă un castron împrumutat și am servit-o dintr-un bol cu bomboane. Ea m-a întrebat politicos dacă poate lua două în plus și pentru frățiorii ei de acasă. Astfel de copii împart constant ceea ce au, nu cred că este un caz singular.
  • Laudă-ți copiii atunci când îi vezi comportându-se frumos unii cu alții sau făcând lucruri împreună fără ceartă.
  • Când se ceartă e bine să-i desparți pentru o vreme în camere diferite sau măcar în colțuri diferite ale camerei.
  • Joacă cu ei jocuri de masă, de grup- așa vor învăța mai multe despre jocul și activitățile împreună fără conflict
  • Învață-i că e în regulă să aibă anumite certuri și contraziceri dar nu tolera în nici un fel violența dintre ei
  • Nu țipa și nu apela la violență ca să-i desparți pentru că asta este de fapt ceea ce încercăm să-i învățăm să nu facă
  • Fă-ți timp egal pentru fiecare copil în parte- unii copii reacționează ciudat atunci când sunt tratați constant la grămadă, fără timp individual. Devin geloși, încearcă să atragă cu ceva atenția părinților, să iasă cu ceva în evidență.
  • Dă-le exemple despre cum să rezolve un conflict- poți alege cărți, povești, desene animate sau filme pentru copii din care ei pot să învețe cum să acționeze într-o ceartă, cum să ierte etc.