O bonă cu experiență este tot ceea ce își doresc părinții ocupați. Totuși, nu uitați că ea este martorul tăcut al modului cum vă trăiți viața și vă tratați copiii.
Sandra Down ar putea fi una dintre candidatele ideale pentru că a îngrijit, în timp, peste 100 de copii și are o experiență extraordinară. Iată ce dezvăluie aceasta unui editorial specializat în educația parentală, despre greșelile observate la familiile unde a fost angajată:
- 50% dintre părinți sunt superstresați de situația lor financiară și 63% pretind că ei muncesc și fac sacrificii pentru binele copiilor lor. În realitate, stresul financiar aduce conflicte în familie și conduce chiar la vicii și divorț. În plus, ajung să petreacă foarte puțin timp cu cei mici, ocupați fiind să facă bani. Iar asta nu poate decât să-i afecteze, să le dea sentimentul de neglijare și abandon, chiar dacă au angajată cea mai bună bonă din lume.
- aleg să dea naștere unui copil ca să-și salveze sau să-și întărească ei căsnicia – bona consideră că nu existența sau numărul copiilor fac o căsnicie să dureze sau să meargă mai bine. Cuplul are această datorie să lucreze la relația lor și să o întărească permanent prin dragoste, atenție, responsabilitate, sinceritate. Un copil poate adăuga sentimente și noi responsabilități dar nu este un pansament pentru ceva ce nu merge. Chiar dacă, după nașterea unui copil, un cuplu cu probleme alege să nu se destrame, aceasta nu ține mult și curând problemele vor ieși iarăși la suprafață.
- fac din copilul lor un idol – această bonă a văzut cupluri în conflict sau chiar destrămându-se deoarece unul sau ambii parteneri fac din micuțul lor un fel de idol personal. Nu este nimic greșit să faci din educația și îngrijirea copilului tău o prioritate, dar, când toate celelalte lucruri și relații nu mai contează și tot timpul, energia, emoțiile ți le consumi doar cu el, atunci ceva nu este cum trebuie. Relația de cuplu este afectată în primul rând, intervine răceala și rutina, începe chiar să se destrame.
- nu își iau responsabilități pentru educarea copilului și nu se străduiesc să fie părinți mai buni- ”Am fost angajată de multe familii cu copii considerați problemă. Pe bună dreptate, unii se comportau ca niște monștri. Petrecând timp cu ei, am observat că dragostea și educația corespunzătoare îi schimbă, uneori în timp record. Dar era doar rezultatul eforturilor mele, în cele câteva ore petrecute cu ei. Părinții fie își neglijau responsabilitățile, fie îi ignorau și de aici și problemele celor mici. Nu cred că s-a născut cineva învățat, dar dacă ești părinte, trebuie să te informezi, să te străduiești mereu să fii mai bun. Copilul nu este o floare în ghiveci pe care o dai spre îngrijire unui grădinar și o vezi doar duminica. ”
- sunt supra-protectivi – la polul opus față de neglijare și nepăsare, bona a înâlnit copii care erau sufocați de unul sau ambii părinți. Din multe puncte de vedere aceștia se comportau ca niște copii cu handicap, dezvoltau un atașament nesănătos față de ea și de alte persoane, erau foarte puțin independenți, iar în adolescență erau de 3 ori mai susceptibili la depresie și anxietate. Uneori această atitudine a părinților vine din idolarizarea celui mic, dar de cele mai multe ori din alte motive individualiste: își iau toată valoarea și identitate din a fi părinți și nu din altceva, vor să își atingă proprile vise și obiective cu ei, ceva ce poate ei nu au reușit în viață, adoptă un spirit de competiție bolnav cu alți părinți, au tulburări obsesive sau alte probleme emoționale care le afectează serios procesul educației parentale.