Este cunoscut faptul că fetele pot dezvolta o relație specială cu tăticii lor, dar acest lucru nu se întâmplă natural ci tatăl însuși trebuie să își aducă contribuția. Specialiștii spun că fetele care au o relație bună cu tata din primii ani ai vieții, sunt mai puternice și vor avea mai mult succes în relații și căsătorie, decât cele în care figura paternă a lipsit.
Iată câteva reguli simple pe care ar trebui să le respecți ca și tată de fată:
- Petrece timp cu ea – Acesta este cel mai bun sfat pentru orice tată care vrea să fie acolo pentru fiica sa. Începe încă din prima zi a vieții sale. Schimbă scutecele, ține-o în brațe, du-o la plimbare, joacă-te cu ea.
- Răspunde-i la întrebări- Uită fraza „Mergi și întreab-o pe mama”. Un tată trebuie să răspundă și la întrebări. Ce te-ar putea întreba ea și tu să nu știi să-i răspunzi? Iar dacă nu poți răspunde la ceva, căutarea unui răspuns împreună este cea mai bună soluție.
- Poartă-te responsabil- O femeie care a născut un copil nu învață tot ce are nevoie să știe pentru a fi mama într-o singură zi. Ea învață. Și așa trebuie și tu. Datoria ta nu este doar să aduci bani în casă ci să participi într-u totul la creșterea și educarea micuței. Așa că învață să faci cât mai multe: să stai cu ea când mama nu este acasă, să-i gătești ceva, să o ajuți să-și schimbe hainele când se întoarce de la grădiniță, să o sprijini la teme etc. Cu cât faci mai mult, cu atât mai bine.
- Ia-o la un fotfal – sau la orice altă activitate care îți place ție. Ia-o cu tine o zi la serviciu. Se va simți mândră că o incluzi în viața ta și va învăța multe lucruri din asta, pe lângă faptul că se va bucura că petreceți timp de calitate. Dacă tatăl are hobby-uri, dacă își iubește slujba, fiica adoptă aceste calități și va căuta, de asemenea, lucruri pe care le va face cu plăcere.
- Dansează cu ea- Un tată este primul bărbat din viața unei fete. Și dacă tatăl ei are grijă de ea, va avea grijă de ea însăși și ea, potrivit psihologilor, va căuta un bărbat care să o facă să se simtă în siguranță.
- Fii tată în fiecare zi nu doar în weekend- Cei mai mulți bărbași merg la lucru, iar soția ta rămâne acasă cu copilul/ copiii. Și seara, după o zi lungă și grea, de multe ori nu mai au nici o energie pentru altceva și sfârșesc pe o canapea la TV sau în fața unei tablete. Cu toate acestea, soția continuă să fie pe baricade până ce toți din casă sunt sătui, spălați și puși în pat la somn, eventual cu gențile și hainele pregătite pentru a doua zi. Deci, nu uita, paternitatea, la fel ca și maternitatea, este un loc de muncă 24/7.
- Învaț-o autocontrolul și disciplina – Sunt calități ce trebuiesc formate de un tată. Conform psihologilor, jocurile dintre tătici și fiice sunt momente foarte importante în viața copilului. Părinții sunt respectați mai mult și regulile lor sunt respectate mai mult când îți faci timp pentru activități amuzante dar și pentru a face treburi în casă împreună cu ele. De asemenea nu încerca să fii mai diferit decât mama, să îi permiți lucruri care sunt interzise sau restricționate de ea. Dacă pe termen scurt vei deveni părintele preferat, pe termen lung va învăța să nu se supună și să manipuleze.
- Poart-o pe umerii tăi- Fă-o atâta timp cât nu este încă prea grea ca să te doară spatele. Și dacă fiica ta este prea mică, poart-o la piept într-un marsupiu sau ham. Experții au dovedit că legătura dintre un tată și un copil devine mai puternică în acest fel.
- Învaț-o corect rolurile dintr-o familie – Crează momente cu toată familia, când faceți lucruri împreună. Fetița va învăța multe din asta, va veda cum o familie funcționează, cum comunică, cum rezolvă probleme. Nu uita că, în cele mai multe împrejurări, ea va învăța asta observându-vă cum interacționați ca și cuplu în fiecare zi, nu doar când vă propuneți să o învățați ceva.
- Învaț-o să-și exprime sentimentele – Ascult-o când are ceva de spus (chiar dacă încă gângurește). Nu o ignora. Lăsă-ți fiica să-și demonstreze dragostea și afecțiunea. Nu-i suprima sentimentele negative, nu da ordine și nu o amenința. Cu alte cuvinte, trebuie doar să fii o ființă umană, și mai puțin un supraveghetor strict care o corectează tot timpul.