Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Ce este Dislexia și ce probleme poate aduce școlarilor

Ce este Dislexia și ce probleme poate aduce școlarilor

Când eram copil, în clasa a 2a, ne-a venit în clasă un băiat repetent. Deși pare greu de crezut, el nu putuse absolvi clasa a 2a în anul precedent și acum trebuia să o repete. Dincolo de stigma căpătată, nu ne-a fost greu să observăm că este ceva rău cu el: cunoștea literele, pe sărite chiar dar nu putea lega nicicum două împreună atunci când citea; mai mult, nu putea reține mai nimic, nici măcar un cântec simplu.

Învățătoarea noastră a avut însă răbdare și a a putut vedea că, dincolo de această problemă, G. era un copil inteligent și talentat. Pe atunci nu erau specialiști care să vorbească oamenilor despre Dislexie, sau alte tulburări de învățare, dar perseverența acestui dascăl deosebit l-a ajutat să înfrângă aceste neajunsuri și să termine cu bine nu doar școala generală, ci și un liceu bun.

Dacă aveți un copil care manifestă anumite probleme de învățare, astăzi un psiholog vă poate spune simplu de ce anume suferă și cum îl puteți ajuta, ce metode trebuiesc abordate acasă sau la școală.

Citește și:   Cum îi ceri scuze copilului tău: strategii care funcţionează

Iată câteva semne ale Dislexiei care ar trebui să vă îngrijoreze când apar la copii:

  • copilul învață foarte greu să citească, confundă literele între ele, nu le poate lega în cuvinte, le schimbă ordinea, nu poate distinge sunetele și să le repete sau să le transpună în scris
  • scriu foarte dezordonat, au probleme să copie propoziții simple din care sau de la tablă, mânuiesc foarte greu un instrument de scris
  • memoria le este slabă- cer să li se repete mereu instrucțiunea, informația de memorat; când le ceri să îți povestească un film sau o poveste, nu își pot aminti conținutul; memorează greu poezii, cântece, formule etc
  • lipsă generală de coordonare: de exemplu va înțelege greu regulile unui joc, nu va percepe ritmul muzicii așa că va fi dezastru la dans, va fi neîndemânatic la sport și la alte activități care presupul coordonare și acțiuni organizate
  • probleme de exprimare – pronunță greu, mai ales cuvintele noi, își găsește greu cuvintele ca să se exprime
  • la asta se poate adăuga neîncrederea în sine, copilul este retras, se încadrează greu în colectivul școlar

Pot să apară majoritatea acestor simptome sau numai unele dintre ele, dar nu este ceva izolat, doar în anumite zile, la anumite obiecte ci problema se manifestă constant și nu se ameliorează chiar dacă încercați diverse metode. Cauzele pot fi și altele, de aceea trebuie să cereți părerea unui specialist care să evalueze coeficientul lui de inteligență și simptomele pe care le semnalați.

Citește și:   Reguli ale casei

Diagnosticul de Dislexie reprezintă tocmai dificultatea cuiva de a învăța scrisul și cititul și este o afecțiune mai des întâlnită decât vă așteptați. Practic creierul nu are capacitatea de a transpune în litere sau cuvinte informațiile primite pe cale auditivă sau vizuală. Cauzele ei pot fi diverse, de la retard mental la traumatisme, cauze hormonale, predispozitii ereditare etc. Anumite forme afectează mai mult văzul, auzul sau coordonarea mâinii în scris.

Deși multe dintre aceste simptome vor fi prezente poate toată viața și terapia sau anumite exerciții doar le vor ameliora, nu trebuie să vă sperie un astfel de diagnostic la copilul dvs.

Iată mai jos un video cu personalități și oameni faimoși cu dislexie, care au reușit în multe domenii. Doar ajutați pe cât posibil copilul, tratați-l normal și încurajați-l să exceleze în alte domenii la care este el bun. Nu-l catalogați niciodată ca fiind prost sau leneș ci încurajați-i orice mică reușită.

Lasa un comentariu