*/ ?>

Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Cum să vorbești cu copilul despre moarte

Cum să vorbești cu copilul despre moarte

Nu va fi niciodată ușor să anunți un copil că cineva iubit a murit, dar specialiștii sugerează să urmăm acești pași pentru a-i ajuta să depășească situația fără urmări grave:

1. Explică-i ce este moartea

”Încercați să ajutați copilul să înțeleagă moartea înainte de a ajunge să ia contact cu ea în mod direct”, ne sfătuiește Ashleigh Schopen, un specialist care ofera sprijin pentru frații pacienților de la terapie intensivă de la Spitalul de Copii din Philadelphia. Începeți prin a-i povesti unele situații din natură. „Recent am vorbit cu o fetiță de 3 ani despre plantele din ghiveci care au murit”, spune Schopen. „I-am spus că nu mai trăiesc și ce însemnă asta: nu mai pot să ia apă sau să crească. Și am adăugat și că nu-și mai pot reveni, pentru că permanența morții este ceva ce copiii mici înțeleg cel mai greu „.

Arătându-i copilul fluturele care a murit pe verandă sau fructele care erau vii, dar acum arată putrede, sunt alte modalități de a aborda acest subiect, sugerează dr. Judith Simon Prager. „Chiar și un balon de săpun care se sparge poate arăta cum se termină toate lucrurile”, notează ea.

De asemenea, puteți aborda subiectul folosind un film, un desen animat în care personajele pierd pe cineva drag (Nemo, Moana). „Cu cât vorbești mai des despre moarte – și ce înseamnă asta – cu atât mai puțin speriat și confuz va fi copilul tau atunci când se întâmplă asta cu un membru al familiei”, spune Schopen.

În concluzie a face ca moartea să facă parte din conversațiile normale este vitală pentru copiii de toate vârstele, spun experții, în mod special pentru cei mici pentru care conceptul de viață este confuz și de obicei nu au vocabularul pentru a exprima pe deplin cum se simt.

Citește și:   Decalogul părinţilor

2. Răspunde-i la întrebări

Unii părinți încercă să-și protejeze copiii de durere și atunci evită să discute cu ei amănunte sau să le răspundă la întrebări. O altă situație este atunci când aleg să îi mintă sau le dau informații de tip poveste, metafore din care ei nu înțeleg mult: ”Mama ta a plecat departe”, ”Bunicul tău este într-un loc mai bun”, ”Dumnezeu a luat pe bunica ta la El” etc.

Pierderea cuiva drag poate trezi în copil întrebări existențiale foarte serioase și îi va ajuta un răspuns onest, în locul unor informații care le pot da speranțe deșarte. Uneori vor pune aceeași întrebare repetitiv, chiar și o perioadă lungă după. Raspunde-le cu răbdare.

3.Spune-i direct știrea tristă

Ia copilul într-un loc familiar, în camera lui sau unde are jucăriile preferate pentru a-l ajuta să se simtă mai confortabil și în siguranță. Apoi, pe măsură ce se joacă, spune-i cinstit și concret, că persoana iubită a murit și asigură-te că înțelege că acum corpul lor nu mai funcționează și nu mai pot mânca, nu mai pot merge, nu se mai pot juca, nu vor putea să-i mai vadă.

Uneori copilul află de la alte persoane sau aude întâmplător vestea morții cuiva. Asigură-te că știe corect amănuntele, ce s-a întâmplat, pentru că altfel va completa cu imaginația lui ceea ce nu înțelege. Am auzit o nepoțică de 4 ani spunând că unchiul a murit pentru că a mâncat ceva cu mâinile mudare, dar imaginația lor poate lua proporții înfricoșătoare.

4.Spune-i că este în regulă să își exprime emoțiile

Când copiii văd rudele din jur plângând pot fi foarte speriați. De multe ori vor plânge și ei dar nu neapărat că înțeleg pierderea, ci copie emoțiile celorlalți. Explică-i că este ok să plângă, că nu e ceva rău, că asta ajută oamenii mai bine să treacă peste vestea tristă.

Citește și:   Sfaturi către fii de la cel mai înțelept tată-rege

Și în timpul dar și după eveniment, poți să îi pui întrebări simple, adaptate vârstei copilului, prin care să îl ajuți să exprime ce simte:

  • Ești trist să vezi că cei din jur plâng?
  • Simți că nu poți mânca pentru că ești trist?
  • Ai vrea ca bunica ta să poată vorbi cu tine nu-i așa?
  • Ești speriat și nu poți dormi? etc

5. Asigură-te că nu are percepții greșite

În cele din urmă, asigură-te că cel mic știe că nu este vina lui. Preșcolarii tind să creadă că lumea se învârte în jurul lor și pot simți un sentiment de vină: ”Poate am fost eu obraznic, poate am gândit eu ceva rău și de aia s-a întâmplat așa….”. Explică-i copilului că nu a făcut nimic rău, că nimeni nu ar fi putut opri moartea să se întâmple și că nimic nu poate aduce înapoi persoana iubită.

Coșmarurile, plânsul necontrolat, refuzul mâncării, comportamentele ciudate sau agresive care apar sau rămân după înmormântare spun că acei copii au dezvoltat probleme emoționale, în mare parte datorate unor percepții greșite a noii experiențe prin care trec: se tem că vor muri și ei curând, se tem că cineva sau ceva le-ar putea face rău etc. Pentru probleme mai serioase se poate apela la un psiholog.

6. Reia activitățile de rutină

După înmormântare este bine ca cei mici să reia cât mai repede activitățile de rutină din programul lor: mers la grădiniță, la școală, la cursul de înnot sau unde mergeau înainte. Acest lucru poate ajuta la trecerea rapidă peste durerea pierderii.