Am o vecină care are un băiat în clasa a Va. El a avut mereu probleme la școală. Vecina mea s-a tot plâns de învățătoare cât a fost la I-IV, acum se plânge de profesori, când mă întâlnește: că nu știu să predea, că au favoriți printre elevi, că dau teme prea multe, nu le explică, etc. Săptămâna trecută a venit cu o teorie a conspirației:
”De ce are nevoie copilul meu de limbi străine? Auzi i-au băgat limba engleză de la grădiniță! Pentru ca să ne vândă străinilor, de aia îi bate la cap de mici! Ne vând țara cu totul la americani. Lasă că eu am trăit și numai cu română. Făceam și rusa dar nu-și bătea nimeni capul, jucam jocuri la ora aia. Profesorii vor ca ei chiar să vorbească engleză! Să știe și gramatică. Te pomenești că o să-l aleagă pe el președintele Americii. Mai bine l-ar învăța germană, italiană, că doar în țările astea sunt trei sferturi din rudele noastre la muncă.”
Mai sunt și alți părinți care cred că o limbă străină e pierdere de vreme. Dar iată ce spun specialiștii care au studiat acest subiect și la ce concluzii au ajuns.
Avantaje ale învățării unei limbi străine pentru copii:
- Le crește capacitatea creierului- o limbă străină este un nou sistem complex de reguli, structuri și termeni. Învățarea unei noi limbi înseamnă că creierul trebuie să facă față complexității, să absoarbă noi modele. Pe măsură ce creierul copilului înțelege noi semnificații, încercând să comunice, dezvoltă abilități cheie de învățare, cum ar fi gândirea logică și rezolvarea problemelor. Abilitățile de gândire critică foarte dezvoltate reprezintă un beneficiu semnificativ atât pe plan personal, cât și profesional.
- Le îmbunătățește memoria- ați auzit de zicala: practica este mama învățării? Este simplu – cu cât creierul este folosit mai mult, cu atât funcțiile sale funcționează mai bine. O nouă limbă necesită nu numai familiarizarea cu vocabularul și regulile gramaticale, ci și capacitatea copilului de a-și reaminti și de a aplica aceste cunoștințe. Învățarea unei limbi străine oferă memoriei sale un antrenament bun pentru creier. Asta înseamnă că oamenii multilingvi au un creier mai antrenat și vor putea mai rapid să-și amintească nume, direcții, fapte și cifre.
- Le dezvoltă capacitatea de a face mai multe sarcini în același timp- trăim într-o lume aglomerată, în care oamenii trebuie să se împartă între multe treburi și să facă mai multe lucruri în același timp ca să reușească totul. Și asta poate fi foarte stresant pentru cei care nu sunt obișnuiți sau nu o fac bine. Potrivit unui studiu de la Universitatea din Pennsylvania, oamenii care sunt multilingvi și pricepuți să sară de la un sistem lingvistic la altul pot face mai ușor această muncă foarte solicitantă pentru creier. Persoanele care și-au dezvoltat capacitatea de a gândi în diferite limbi și de a trece de la una la alta frecvent devin mult mai buni la executarea de sarcini , reducând nivelul de stres.
- Îi face mai inteligenți – Un studiu de la Universitatea Pompeu Fabra din Spania a arătat că persoanele multilingve sunt mai bune la observarea lucrurilor din jurul lor. Ei identifică cu ușurință orice este irelevant sau înșelător. De asemenea, sunt mai buni la identificarea informațiilor înșelătoare. Studiul a fost realizat comparând subiecți multilingvi și monolingvi, iar primii au avut avantaje. S-a observat și că detectivii celebri sunt și lingviști pricepuți.
- Le menține mintea mai ascuțită pentru mai mult timp- avantajele cunoașterii a mai multe limbi se extind dincolo de vârsta copilăriei sau mai apoi ca adulți. Studiile arată că persoanele multilingve sunt mai protejați la bătrânețe de deteriorarea creierului precum demența sau pierderile de memorie.
- Le îmbunătățește procesul decizional-potrivit unui studiu de la Universitatea din Chicago, capacitatea de a lua decizii devine un proces mai ușor pentru persoanele multilingve. Pe lângă regulile și vocabularul care însoțesc învățarea unei limbi străine, există nuanțe și expresii regionale pe care cel care învață limba străină trebuie să le analizeze frecvent și să le aleagă în funcție de semnificațiile din context. Multilingvii sunt mai încrezători în alegerile lor din toate domeniile, ca urmare a exersării.
- Prima limbă este îmbunătățită- învățarea unei noi limbi va face copilul să fie mai bun la propria limbă, maternă. Termeni precum vocabular, gramatică, conjugare, sensuri, idiomuri și structura propoziției devin expresii de zi cu zi, în timp ce limba maternă e învățată probabil mai intuitiv. Învățarea unei limbi noi îi va face astfel mai buni la literatura și gramatica limbii materne. De asemenea, le ridică performanța și în alte domenii academice.
- Le îmbunătățește comunicarea și capacitatea de relaționare – deschiderea către o cultură nouă le permite să fie mai flexibili și mai deschiși față de opiniile și acțiunile altor oameni. Drept urmare, copiii multilingvi au avantajul de a vedea lumea din diferite puncte de vedere, îmbunătățindu-și capacitatea de a comunica în lumea conectată la nivel global de astăzi. Pot accesa informații mai ușor, din surse multiple, își vor face prieteni mai simplu, se vor adapta mai repede la locuri și situații noi.
- Le oferă alegeri de carieră mai bune – conform sondajului realizat de Institutul Eton privind dezvoltarea lingvistică și forța de muncă, 89% dintre oamenii de afaceri intervievați au declarat că angajații multilingvi adaugă valoare forței de muncă și 88% au declarat că recrutarea de membri ai echipei cu abilități lingvistice este importantă pentru campania lor. O abilitate multilingvă este cu siguranță un avantaj competitiv în lumea de astăzi.