Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Cum să vorbești copiilor despre război

Cum să vorbești copiilor despre război

Războiul este ultimul lucru despre care am vrea, ca și părinți, să trebuiască să le vorbim copiilor noștri. Dar acest subiect desprins din poveștile bătrânilor sau cărțile de istorie este astăzi ceva de neevitat. Copiii văd la TV sau pe net, ne aud vorbind, discută între ei. Unii vin și ne pun întrebări. Ce să le spunem? Cum să le explicăm?
Iată câteva idei care v-ar putea ajuta să le vorbiți copiilor despre război:

  • copiii mai mici de 3-4 ani nu înțeleg ce se întâmplă și nu are rost să îi speriați vorbindu-le despre război. Dar pot percepe agitația și îngrijorarea adulților și pot reacționa și ei fiind mai emotivi și agitați în această perioadă.
  • Copiii preșcolari sau școlari mici percep că ceva rău se întâmplă și le pot trezi diverse temeri. Pot să își pună și să-ți pună întrebări ca: de ce oamenii se omoară între ei? vor muri și ei? ceva rău se poate întâmpla părinților, prietenilor lor? vor fi bombe și lupte și la noi? vor fi nevoiți să fugă?
  • Copii cu o gândire mai matură și adolescenții pot chiar privi lucrurile mai în adâncime: de ce există rău în lume? de ce parte ar trebui să fie ei? este bine să ucizi pe cineva? unde este Dumnezeu de nu intervine?
  • o categorie dificilă sunt cei care mimează la suprafață că sunt nepăsători, neafectați dar înăuntrul lor sunt cuprinși de teamă și fel de fel de sentimente, ceea ce îi face să răbufnească sau să prezinte anumite schimbări în comportament ori emoționale.
Citește și:   Cum interpretezi limbajul trupului la copii

Sfatul specialiștilor este să:

  • vă păstrați calmul în preajma copiilor pentru a nu-i speria
  • să nu faceți comentarii pline de ură sau să vă manifestați propriile frici și îngrijorări în fața celor mici
  • a reduce pe cât posibil timpul lor petrecut în fața imaginilor violente de la știri sau de pe net
  • dacă pun întrebări, faceți-vă timp să vorbiți cu ei, să le ascultați întrebările sau îngrijorările. Fiți sinceri cu ei, nu îi mințiți dar păstrați un ton încurajator și nu amplificați lucrurile. Nu luați partea nimănui și nu incitați inimile mici la ură sau violență.
  • uneori puteți observa un comportament schimbat sau ciudat la copii în loc de întrebări în perioada asta- luați-i în oraș la o prăjitură sau într-un spațiu care le oferă siguranță și puneți-le întrebări despre ceea ce simt, ce îi deranjează, ce îi descurajează. Dacă se comportă în aceste zile mai irascibili, răzvrătiți ori diferiți decât de obicei, înarmați-vă cu răbdare, înțelegere și nu reacționați, nu o luați personal.
  • încercați să mențineți o rutină a familiei fără schimbări bruște care să le ofere un plus de siguranță și normalitate. Faceți-vă timp pentru familie, pentru o ieșire cu copiii undeva unde le place.
  • asigurați-i constant că o să fie bine.

Lasa un comentariu