Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Cum să mă fac ascultată fără să țip la el?

Cum să mă fac ascultată fără să țip la el?
Irina P., la fel ca alte mămici, a apelat la Social Media pentru a obține sfaturi sau răspunsuri:
”Am doi copii de 3 și 6 ani. Nu mai știu cum să procedez, mai ales cu cel de 6 ani am multe probleme în ultimul timp. Face intenționat ceea ce îi spun că nu îi este permis și dacă îi zic să înceteze parcă nici nu mă aude. Asta se întâmplă și de zeci de ori pe zi și sunt la capătul răbdărilor. De cele mai multe ori mă enervez și țip la el, câteodată țip și la cel mic sa la soț deși nu ei sunt vinovați. Cum să mă fac ascultată fără să țip la el? Voi cum procedați?” 

Metode de comunicare eficientă cu copii dificili

Există mai multe modalități de a face ca un copil să vă asculte fără să trebuiască să vă ridicați glasul. Specialiștii propun următoarele metode pentru părinții aflați în situația redată mai sus de Irina:

  1. Comunicarea clară și directă: explicați-i copilului ce ați dori să se întâmple și de ce este important pentru dumneavoastră. Asigurați-vă că copilul înțelege ce se așteaptă de la el. Explicați-i clar ce doriți să facă și de ce este important să facă acest lucru. Evitați motivațiile de tipul: ”Fă asta pentru că așa  vreau eu.” ”… ”pentru că nu e frumos”, ”nu e bine” etc. Explică-i la nivelul și înțelegerea lui de ce puneți o anumită interdicție sa alte persoane nu permit un anumit comportament.
  2. Asigurați-vă că îi acordați atenție: fiți prezenți și disponibili pentru copil atunci când vorbiți cu el și nu numai. Mulți copii folosesc crizele tantrum sau alt comportament negativ tocmai pentrru că au observat că atunci sunt băgați în seamă de către părinți sau primesc mai multă atenție.
  3. Folosiți un ton calm și răbdător: evitați să vă încruntați sau să vă înfuriați când vorbiți cu copilul dumneavoastră. Știu că asta este problema multor părinți și cu siguranță și a mămicii de mai sus. O metodă eficientă de a vă controla furia este ca înainte de a certa copilul ori de a vorbi la furie, să respirați adânc de 3 ori. Vă va ajuta să nu acționați la nervi ci să procesați întâi.
  4. Căutați să înțelegeți perspectiva copilului: încercați să vă puneți în locul lui și să înțelegeți de ce nu vrea să vă asculte.
  5. Conectați-vă emoțional cu copilul: înțelegeți-i emoțiile și încurajați-l să vorbească despre ele, acest lucru va ajuta la construirea unei relații mai strânse cu el.
  6. Folosiți premii sau consecințe pozitive: acordați-i copilului dumneavoastră recompense pentru comportamentul dorit, sau stabiliți consecințe pozitive pentru comportamentul nepotrivit. Dacă aveți nevoie de idei și de ajutor în aplicarea acestei metode, citiți și articolul Folosește recompensele pentru modelarea comportamentului copilului
  7. Fiți un bun model pentru copil: copiii învață prin exemplu, asigurați-vă că înțelegeți că el îți urmează exemplul. Nu cereți copiilor să nu facă ceea ce dumneavoastră faceți frecent (de exemplu să nu înjure)
  8. Folosiți des lauda: spuneam mai sus că unii copii au un comportament necorespunzător tocmai pentru a atrage atenția, pentru a testa limite etc. În loc să le dați atenție doar atunci când fac ceva negativ, găsiți zeci de ocazii pe zi când să-l lăudați, să-l apreciați. Asta vă va ajuta să vă schimbați și perspectiva, să nu vă mai concentrați pe greșeli, ceeea ce poate fi copleșitor, ci pe punctele forte ale copiilor.
Citește și:   În septembrie micuții creativi pot câștiga premii de la MINIMAX (P)

Lasa un comentariu