Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Cum să crești un băiat deosebit

Cum să crești un băiat deosebit

Privind știrile recente despre comportamentul masculin – în multe cazuri infracțional, m-a făcut să mă uit puțin la viața mea și să mă analizez. Pot să afirm că sunt un bărbat care s-a realizat atât pe plan personal cât și profesional și nu am avut niciodată de-a face cu legea. Și știu cu siguranță că multe dintre acestea se datorează mamei mele și modului în care ea m-a crescut. David G. Allan

Așa își începe povestea un director de succes al canalului de știri CNN. Și iată care crede el că au fost punctele forte ale educației parentale primite în familia lui când a fost copil:

O filosofie de viață sănătoasă

Mama lui l-a crescut singură, fără bani pentru vacanțe și adidași de firmă, fără să-i poată plăti școli sau cursuri private. Mergea la serviciu în fiecare zi dar după-amiezele era acasă să-și ajute fiul. Când el a întrebat-o de ce crede ea că a reușit educându-l, femeia a răspuns:

„Vroiam să fii acel tip de om pe care cineva l-ar dori și admira. Știam că nu voi putea fi mereu în jur și vei avea nevoie de alți oameni să te ajute. Așa că am făcut totul pentru siguranța ta și pentru ceilalți”.

I-a insuflat bunătatea și empatia

Mama lui David i-a explicat mereu că a împărți însemnă să fii un gentleman: l-a învățat să fie atent la nevoile altora și să îi ajute fără să i se ceară. Discuta mult cu el și bărbatul de acum încă își amintește sfaturile ei. Virtuțile principale ale mamei includeau sensibilitate, compasiune, empatie și auto-disciplinare.
S-a străduit să-i transmită cele mai bune calități ale unei vieți spirituale, nu neapărat o anumită religie: bunătatea, facerea de bine. În acest scop, ea a acordat prioritate și educației lui religioase, îl ducea la cursurile pentru copii ale bisericii, astfel încât aceste valori să fie consolidate și de profesori.

L-a educat să aibă respect pentru tot ce este spiritual și umanitar.

L-a învățat importanța limbajului

Mama lui a avut, o politică de toleranță zero pentru orice limbaj deranjant. Nu conta împrejurarea, l-a învățat că pur și simplu nu poți apostrofa oameni sau situații cu vorbe urâte sau înjurături. Când era adolescent a folosit o dată vorbind cu prietenii cuvântul ”parașută” despre o fată. Mama l-a auzit și l-a luat deoparte spunându-i furioasă:

Citește și:   Ce poți numi și ce nu educație parentală modernă

”Să nu mai pronunți niciodată cuvântul ăsta pentru a descrie o femeie!”

Și el nu l-a mai folosit și este și astăzi atent la ceea ce vorbește.

Ai valoare!

Această femeie înțeleaptă a știut cum să îl ajute pe David să aibă încredere în el, să-și formeze stima și valoarea de sine.

Îl încuraja de multe ori să interacționeze cu alții, chiar și cu străinii, în loc să stea retras, iar asta l-a ajutat mult. I-a canalizat energia și personalitatea puternică spre inițiative în comunitate, spre a face ceva util pentru ceilalți. David recunoaște că aceste lecții i-au fost de mult folos și că acum le aplică și în educația fiicelor lui.

Legături de familie puternice

Mama lui a simțit că o parte din formarea unei identități puternice la un băiat, provine din modul în care își internalizează propria familie, chiar și una destrămată ca a lor (tatăl părăsise familia când era el mic).
Scopul ei a fost aceea de a-i transmite moștenirea lor irlandeză, transmisă de generații. I-a spus că asta înseamnă că este inteligent, solid construit, sănătos, frumos, politicos, manierat, angajat politic și catolic. Ea nu s-a oprit doar la a-i descrie termenii „cine suntem” ci a pus accent pe cum trebuie să acționeze, ce trebuie să vadă oamenii din jur la el.

I-a dat feedback corect, la vârsta potrivită

Mulți părinți își laudă copiii pentru orice mică inițiativă și îi sprijină mult, cu toate eforturile lor. Orice poezie recitată stângaci la o serbare școlară îi face în ochii lor mari actori sau artiști. Nu este un lucru rău dar copiilor trebuie să li se formeze și simțul critic, aptitudinea de a face alegeri și a se auto-evalua corect.

Citește și:   7 pași pentru a fi un părinte mai bun

David își amintește că mama lui l-a lăsat pe el să facă multe lucruri când a mai crescut, chiar dacă nu erau tocmai deciziile cele mai bune și nu-i ieșea totul perfect. Îl încuraja dar nu îi impunea soluțiile ei, îl lăsa să experimenteze el. De asemenea nu-l mustra dacă dădea greș.

La 10 ani am vrut să intru în echipa de volei a școlii. Eram pe atunci mic de statură și slab, dar cum majoritatea colegilor mei băieți făceau acest sport, am crezut că sunt și eu bun. Mama nu m-a oprit. După antrenamente extenuante și câteva meciuri petrecute doar ca rezervă, am observat că asta nu mă face decât nemulțumit și dezamăgit de mine. Mama m-a sfătuit să găsesc lucrul care îmi dă aripi când îl fac, acel ceva fără de care nu aș putea trăi în viața mea. M-am gândit bine și am observat că sunt bun la scris. Eram liber, nu mă forțam, obțineam note maxime la literatură fără să mă străduiesc mult. Și am insistat pe asta. Mi-am construit o carieră înfloritoare pentru că cineva a știut cum să mă facă să-mi descopăr adevăratele talente și adevăratul drum.”

I-a sprijinit independența

Crescând cu o mamă singură a avut dezavantaje dar și beneficii. A trebuit să se formeze independent. Se ducea și venea singur de la școală, la distanțe mari.

Nu i s-au dat bani de buzunar, așa că dacă își dorea ceva, a trebuit să găsească o modalitate de a-i câștiga iar munci simple, ca de exemplu curățatul zăpezii în curțile vecinilor, nu îi erau străine.

La 12 ani a avut prima slujbă în vacanța de vară, udând și îngrijind grădina unui profesor.

L-a ținut ocupat

Pe la 10 ani femeia a observat că David își pierdea timpul pe stradă, cu anturaje nu tocmai potrivite. L-a îndrumat să se implice în diverse activități și grupuri sportive, artistice, literare și asta l-a ajutat să se formeze disciplinat, să învețe lucruri noi și să stea departe de influențe nefaste.

Lasa un comentariu