Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Cum îl ajuți pe copil să devină independent

Cum îl ajuți pe copil să devină independent

Un copil care învaţă încă de când este mic să fie independent are deja un atu foarte important pentru viaţa pe care o are în faţă.

Chiar dacă cei mai mulţi părinţi au tendinţa de a-şi proteja copiii este bine ca aceștia să înţeleagă că , lansând copiii să se descurce singuri, începând cu lucrurile mici şi până la cele mai complexe, le asigură un start foarte bun pentru viitor.

Există câteva moduri prin care îl poţi ajuta pe copil să înveţe să fie independent şi cu cât le pui mai repede în aplicare, cu atât va fi mai uşor atât pentru cel mic cât şi pentru voi, părinţii.

  • Lasă-l să îşi aleagă singur hainele, chiar şi atunci când este indispus sau somnoros.
  • Învaţă-l lucrurile simple de rutină: regulile de igienă, explică-i pe înţelesul lui ce faci în timp ce găteşti ceva, când faci curăţenie sau chiar când lucrezi.
  • Oferă-i opţiuni, dar lasă-l pe copil să ia decizia. Începând cu lucrurile simple cum ar fi felul de gustare pe care ar vrea să îl mănânce, până la jocurile pe care vrea să le jucaţi împreună. Toate aceste alegeri îl învaţă să gândească raţional.
  • Lasă-l să te ajute la activităţile care sunt potrivite şi vârstei lui.
  • Încurajează-l să exploreze ce se întâmplă în jurul, ajută-l să descopere lumea. Atunci când îi laşi spaţiu să exploreze, curiozitatea pe care o au toţi copiii îi va determina să înveţe mai multe despre propriile limite. Dacă în acest timp îi oferi şi suficientă libertate îi vei da oportunitatea să ia propriile decizii.
  • Pune-i întrebări şi ascultă-l de fiecare dată.
  • Întotdeauna recunoaşte-i meritele şi laudă-l. Pe măsură ce copilul tău devine tot mai independent este important ca el să ştie că părinţii săi sunt mândri de el.
  • Ai răbdare! Oferă-i timpul de care are nevoie pentru a căpăta încredere în propriile forţe, pentru a-şi construi încrederea în propria persoană şi pentru a deveni stăpâni pe abilităţile lor.

Lasa un comentariu


2 comentarii

  1. Cum îl ajuţi pe copil să devină independent. Oare n-ar fi corect UN COPIL trebuie ajutat pentru a deveni independent!(aceasta este una dintr-un noian de soluţii!) Oameni buni, nimeni nu vă mai poate ajuta în ceea ce priveşte Limba Română! DEX-ul se aseamănă cu o carte de bucate ce comparată cu o altă carte, , sau cu o a treia, nu trebuie să coincidă.