Zilele de final de an și de început al unui an nou, sunt de obicei momente când oamenii își fac planuri sau evaluează pe cele din anul precedent: Cât au reușit să facă din ce și-au propus? Ce a rămas fără rezultat? Ce a fost nerealist? Ce trebuie să reia sau să replanifice pentru anul care începe? Ce le-ar plăcea să mai realizeze?
Multe dintre planurile adulților au legătură cu … lumea și grijile de adult, evident: să termine ratele la casă sau mașină, să găsească un serviciu mai bun, să își găsească un partener de viață, să mai facă o specializare, să ajungă în vacanță într-un loc mult visat, să viziteze o rudă pe care nu au văzut-o de mult etc. Acestea sunt numai câteva exemple.
Ca și părinți însă, ar trebui să avem un timp de evaluare și planificare legat de această slujă importantă de mamă sau tată de copii. Am întrebat câțiva prieteni dacă au planuri speciale pentru ei și copii sau legate de ei ca părinți și am realizat că acești termeni nu sunt prea populari. Eventual planurile lor pentru copii sunau cam așa:
- Vreau să îl trimit într-o tabără în Europa.
- Vreau să îi cumpăr o bicicletă.
- Vreau să îi iau de ziua lui tableta pe care ne-o cere de mult timp…
Desigur că acestea implică părinții dar nu e vorba decât de eforturi financiare la care se gândesc în 80% dintre cazuri. Există și excepții doar în cazuri speciale:
- Vreau să îmi iau copiii cu mine în Germania, să nu mai stea cu bunicii.
- Vreau să strâng bani și să-l duc la terapie.
- Îmi doresc să pot să plătesc operația lui în străinătate.
Ca să vă ajute să planificați eficient timpul și acțiunile legate de copii, puteți începe punându-vă următoarele întrebări importante:
Petrec eu timp destul cu copilul/ copiii mei? Dacă nu, ce aș putea îmbunătăți? Ce aș putea face concret pentru asta?
Îmi cunosc eu îndeajuns copilul/ copiii? E ceva ce aș putea încerca diferit?
Regret ceva din acțiunile sau relația mea cu copilul din anul care a trecut? Ce put îmbunătăți/ schimba/ adăuga?
Am activități și evenimente regulate care implică și copilul meu: timp de calitate cu ei, sport, excursii și alte activități de timp liber împreună, prezența la activități importante pentru ei, discuții libere etc? E ceva ce aș putea adăuga ori schimba?
Am întrebat copilul/ copiii cum văd ei calitatea și îmbunătățirea relației noastre?
E ceva ce las constant doar pe celălalt partener când m-aș putea implica și eu?
Există lucruri pe care le-am promis sau le-am planificat să le fac cu copiii/ pentru copii dar le amân mereu?
Când eram copil am avut nemulțumiri legate de stilul de educație parentală al părinților mei și acum fac aceeași greșeală?
Pornind de la aceste întrebări și răspunsuri personale, puteți începe să faceți planuri, dar acestea trebuie să fie concrete și nu vagi, generale. De exemplu spuneți: Vreau să ies o oră pe săptămână cu fetița mea la plimbare. și nu O să petrec mai mult timp cu fetița mea.
Unele dintre planuri pot avea în vedere numai persoana ta, dar altele sunt o problemă a ambilor părinți așa că multe dintre planuri pot începe în acest mod:
Ca și părinți, pe 2020 vrem să…
Planificarea nu este ceva simplu pentru români și nici împlinirea planurilor. Dar în multe domenii (afaceri, îngrijire personală, sănătate) cei care au avut succese au fost cei care au planificat cu atenție, care au folosit strategii și nu acțiuni la întâmplare. E timpul să facem ceva și în domeniul atât de important al familiei.