Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

7 beneficii ale îmbrățișărilor dese

7 beneficii ale îmbrățișărilor dese

Se spune că, pe bună dreptate, o îmbrățișare pe zi ține doctorul la distanță! Nu există nicio îndoială că îmbrățișarea ne face să ne simțim bine. În afară de asta, acest gest aduce multe alte avantaje, în special atunci când vine vorba de dezvoltarea copilului. Haideți să ne ”cufundăm” în știința îmbrățișărilor și să aflăm ce alte lucruri pozitive aduc în viața noastră.

Credem că îi ajută pe oameni să împărtășească bunătate, vibrații bune și să creeze legături mai puternice – mai ales când vine vorba de copii. Acesta este motivul pentru care am compilat un set de beneficii neobișnuite pe care le pot aduce îmbrățișările pentru tine și copilul tău:

1.Îmbrățișările îl fac fericit

Impactul psihologic al îmbrățișării este imens. Nu numai că stimulează respectul de sine al copilului și sentimentele de încredere în sine, dar îl ajută să rămână optimist. Aceste 3 resurse psihologice (stima de sine, încrederea și optimismul) sunt strâns legate între ele și reduc efectele evenimentelor stresante făcându-l pe copil să se simtă iubit și fericit.

2. Îmbrățișările calmează crizele

Deși mulți părinți se feresc să dea o îmbrățișare unui copil care aruncă lucruri sau face o criză în acel moment, considerând-o o modalitate de a răsplăti comportamentul lui rău, acest lucru nu este adevărat. Oferindu-i copilului o îmbrățișare nu înseamnă că ești de acord cu ce face atunci ci, în schimb, îl ajută să se calmeze, îi transmite că sunteți acolo și că îl iubiți necondiționat. Oxitocina, hormonul dragostei,  aduce înapoi controlul pierdut al copilului și-i ameliorează anxietatea.

Citește și:   Copii obsedați să aibă corpul perfect

În plus, îmbrățișările ajută la depășirea conflictelor dintre soți într-o manieră mai ușoară, mai rapidă. Este un lucru bun de reținut la următoarea ceartă!

3.Îmbrățișările îl ajută să-și dezvolte empatia

Empatia este o deprindere prețioasă a oamenilor. Îmbrățișarea te ajută pe tine și copilul tău să fiți implicați emoțional, să lăsați frâu liber sentimentelor unul pentru celălalt. Acest tip de schimb de energie arată copilului tău valoarea empatiei. Se întâmplă pe măsură ce dezvoltă o înțelegere a modului în care s-ar putea simți alții. Prin urmare, o îmbrățișare este o lecție bună pentru a arăta copiilor ce înseamnă să empatizezi cu oamenii și să-i iubești pe ceilalți.

4.Îmbrățișările îi fac mai deștepți

Copiii au nevoie de diverse stimulări senzoriale pentru dezvoltarea lor. Acesta este motivul pentru care atingerea fizică și diversele contacte apropiate sunt esențiale pentru ei. Dr. Seth Pollak și colegii săi de la Waisman Center și de la Departamentul de Psihologie al Universității din Wisconsin-Madison au efectuat cercetări prin care au comparat copii care au fost adoptați din orfelinate cu cei care au crescut în familii stabile. Primul grup a prezentat mai multe întârzieri în abilitățile motorii, precum și o dezvoltare cognitivă afectată din cauza lipsei interacțiunii tactile.
Alte cercetări au arătat că oferindu-le 15 minute de stimulare tactilă pe zi, timp de 10 zile, copiilor din orfelinate contribuie la creșterea scorurilor la evaluările lor.

5. Îmbrățișările previn și tratează bolile

După cum am menționat deja, hormonul oxitocinei, care este eliberat în timpul actului de îmbrățișare, are o mulțime de beneficii. Unul dintre acestea e că ajută copilul să rămână sănătos și să-și îmbunătățească sistemul imunitar. De asemenea, oxitocina favorizează vindecarea mai rapidă a rănilor și ajută la scăderea inflamației.
În plus, îi ajută să facă față stresului social și al altor tipuri de stres cu care se poate confrunta un copil și care pot favoriza îmbolnăvirile și depresia infantilă.

Citește și:   Metoda surprinzătoare prin care poţi creşte un copil disciplinat

6. Îmbrățișările creează o legătură puternică între copil și părinte

Îmbrățișările promovează o creștere a încrederii, element esențial în construirea relațiilor cu copiii, precum și cu alte persoane.

Oxitocina ajută la reducerea sentimentului de teamă și crește disponibilitatea de a-și asuma riscuri și de a avea încredere în ceilalți. De asemenea, îmbunătățește sentimentele de securitate ale copiilor și întăresc legătura dintre părinți și copii.

7.Îmbrățișările ajută copiii să crească

Oricât de curios ar părea, îmbrățișarea deasă a copiilor îi ajută să crească și să se dezvolte mai bine. Oamenii de știință au descoperit că organismele copiilor încetează să crească normal dacă sunt lipsiți de atingerea senzorială și în special de îmbrățișări, în ciuda faptului că primesc un aport regulat de vitamine și alți nutrienți necesari.

Explicația pentru acest fenomen este destul de simplă: hormonul special, oxitocina (cunoscut și sub numele de hormonul iubirii), este eliberat la îmbrățișare. Acest hormon aduce multe efecte pozitive asupra corpului nostru, iar stimularea creșterii este una dintre ele. Când este eliberat, crește, de asemenea, activitatea altor hormoni de creștere, care promovează dezvoltarea optimă a celor mici.

Cât de des vă îmbrățișați copiii? Credeți că este suficient pentru ei?

Lasa un comentariu