*/ ?>

Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Are copilul tău un sens în viață?

Are copilul tău un sens în viață?

Este normal ca atunci când întrebi un copil mic ce vrea să fie sau să facă atunci când va fi mare, să îți răspundă diverse, schimbându-și des varianta, fiind ușor influiențat de părinți, ultimul desen animat vizionat, media și altele.

Totuși el crește și aproape de Examenul de Capacitate ar trebui să înceapă să aibă o anumită orientare. Poate fi un talent, o pasiune, un obiect la care este el bun, un interes deosebit sau abilitate pe care o are. Părinții au un rol important în descoperirea și cultivarea unei abilități la copii.

Dar iată câteva greșeli pe care le fac părinții în acest sens:

  • impun copilului să aleagă meseria sau cariera pe care și-au ales-o ei, pentru a duce mai departe tradiția familiei sau afacerea lor

  • aleg ei pentru copil ceea ce li se pare lor mai bănos sau mai ”potrivit” conform unor observații ale societății în care ei trăiesc, a grupului lor de prieteni

  • proiectează asupra copiilor ceea ce ei nu au realizat, propriile aspirații și orientări (de genul „Aș vrea ca să devii doctor, pentru că eu nu am avut bani și suportul familiei să studiez.”)

  • nu-și bat capul cu talentele și pasiunile copilului, unii chiar le ridiculizează și le propun mereu altceva.

  • își răsfață copiii și le asigură totul, le dau totul de-a gata, dar nu sunt preocupați să îi canalizeze spre ceva, să le formeze mentalitatea că trebuie să aibă un scop în viață

  • investesc cu preferințe doar într-un anumit copil din familie care manifestă talente speciale și îi neglijează pe ceillalți

Citește și:   Ce să îți înveți copilul în cei ”7 ani de acasă”- video

Sfaturi pentru a-i ajuta să se canalizeze pe ceva:

  • încurajează mereu talentele pe care le observi la ei- cumpără-le cărți, materiale necesare, înscrie-i la activități extrașcolare sau la cursuri ori tabere cu acea teamatică. Încurajează-i să participe la concursuri, olimpiade în domeniul lor.

  • observă ce jocuri joacă, ce citește, de ce filme sau materiale media este interesat să vizioneze

  • dă-i oportunități să încerce lucruri noi dar nu te lăsa descurajat că cel mic își schimbă des interesele

  • încearcă să înțelegi ce tip de caracter are copilul și să îl încurajezi spre ceva care i se potrivește. De exemplu pentru un extrovertit, care e mereu printre oameni, căruia îi place să fie în centrul atenției așa de mult, va fi o corvoadă să devină contabil, programator IT sau altă meserie care presupune mai mult lucru singur, el cu un birou sau cu un computer.

  • vorbește-i despre importanța unui scop în viață, dă-le sugestii despre ce ar putea face

  • asigură-i ceea ce are nevoie, dar moderat, condiționând anumite lucruri de unele rezultate sau reușite ale sale. Lasă-l să experimenteze cum să câștige singur bani, cum să economisească pentru ceea ce își dorește.

  • permite-i să încerce și să greșească, să încerce diverse lucruri.
    îl poți lua la tine la muncă sau să viziteze alte locuri pentru a observa profesii de care este interesat. Când mai crește poate aplica pentru un internship sau o slujbă de vacanță în acele locuri.