Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

5 moduri prin care să-i faci pe copii să-și strângă lucrurile

5 moduri prin care să-i faci pe copii să-și strângă lucrurile

Când ai copii, ai o mulțime de lucruri de-ale lor peste tot și de multe ori părinții se luptă să-i facă să le pună la loc. Încălțăminte, haine, cărți, jucării, căști, electronice etc. Calci pe ele, pătrund în cele mai îndepărtate ale casei ca și cum o tornadă tocmai s-a desfășurat în casa ta.

Începe să le formezi deprinderile de a și le strânge și de a păstra casa curată, încă de când sunt mici.

Iată 5 moduri prin care să-i faci pe copii să-și strângă lucrurile:

      1. Jocul celor 30 de obiecte- poate face casa ta să arate bine în cel mai scurt timp. Numărul de obiecte nu contează cu adevărat. Pentru copii mici sau preșcolari ar putea fi zece lucruri. Ar putea fi 50 de obiecte pentru cei mai mari. Ideea este să alegi un număr și toată lumea din casă, chiar și tu, trebuie să pună la loc, sau să adune de pe jos acea cantitate de obiecte, în cel mai scurt timp posibil. Copiilor le va plăcea să se ia la întrecere. Acesta este un mod ușor de a-ți determina pe copiii tăi să-și strângă lucrurile fără să pară o corvoadă, sub formă de joacă. Puteți face acest lucru și de câteva ori pe zi, ca de exemplu înainte de mese sau înainte de culcare, pentru a ține casa curată.
      2. „Coșul de jucării”– este ceva ce părinții pot face și funcționează pentru copii de orice vârstă. Dacă vezi camera lor prea dezordonată și multe lucruri aruncate pe jos, sau în locuri în care nu ar trebui să fie, ia un coș și le adună.  Iată care este regula: nimic nu poate fi scos din coș fără să golească totul. Asta înseamnă că, dacă jucăria lor preferată ajunge în coș, trebuie să pună la loc TOATE obiectele din coș pentru a o obține. Acesta poate funcționa mai ales pentru adolescenții mai mari care-și lasă electronice, încărcătoare sau căști prin toată casa.
      3. Deschide televizorul – sau deschide computerul/ tableta. Ne place sau nu, astăzi trăim într-o lume plină de gadgeturi. Și pentru mulți copii acestea sunt o parte importantă din viața lor. Dacă ai o perioadă în zi setată în care îi lași să le folosească, este o oportunitate să îi înveți să facă curățenie înainte și acesta va fi modul în care vor câștiga accesul. Bineînțeles că așteptările pot fi diferite în funcție de vârste, cei mici trebuie să-și strângă jucăriile cu care tocmai s-au jucat, sau să te ajute să faci asta, iar cei mai mari trebuie să își facă curat în cameră, să dea cu aspiratorul în camera de zi etc. Te poți gândi la diferite versiuni ale acestei activități, inclusiv schimbarea parolei wi-fi în fiecare zi și nu le dezvălui parola nouă până când nu-și termină treburile.
      4. Curățenie pe muzică– un mod de a-i motiva să facă repede curat, este și să le pui un cântecel, același de fiecare dată și ei trebuie să strângă jucăriile sau lucrurile lor înainte de a se termina. Alege un cântec activ ca să le dea un imbold în plus. Va funcționa ca un cronometru. Dacă ai mai mulți copii, la finalul cântecului verifici cine a reușit să strângă cele mai multe sau cine are camera cea mai curată.
      5. Cutia de donații- alege o cutie măricică și pune-o pe hol sau în camera zi. Copiii pot pune acolo jucării și alte lucruri de-ale loc care nu le mai vin sau nu mai vor să le folosească.  Poți folosi această cutie și în următorul mod: la finalul zilei verifici camera lor și tot ce nu este pus la loc ajunge în cutia cu donații. La fel dacă le-ai spus în mod repetat să-și pună jucăria sau un obiect anume la loc și nu au ascultat. O dată pe lună sau când s-au strâns destule lucruri, mergi împreună cu copilul și dăruiește ce este acolo unei familii sărace pe care o știi sau unei organizații nonprofit. În acest mod copiii învață să fie ordonați dar și să dăruiască.

Lasa un comentariu