Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

10 principii pentru o educatie parentala de calitate

10 principii pentru o educatie parentala de calitate

În cartea sa, Cele zece principii de bază ale unei educații parentale de calitate, doctorul Laurence Steinberg, oferă sfaturi și îndrumări bazate pe cei aproximativ 75 de ani de cercetare în științele sociale ai săi.

Urmează-le și poți preveni tot felul de probleme de comportament ale copilului,  spune Steinberg,  profesor remarcabil de psihologie la Temple University din Philadelphia. Un bun parenting ajută la încurajarea empatiei, onestității, încrederii în sine, autocontrolului, amabilității, cooperării și veseliei. De asemenea, promovează curiozitatea intelectuală, motivația și dorința de a realiza ceva în viață. O educație parentală de calitate ajută, de asemenea, la protejarea copiilor împotriva dezvoltării anxietății, depresiei, tulburărilor de alimentație, comportamentului antisocial și consumului de alcool și droguri.

Ce principii de educație parentală enumeră el:

1. Ceea ce faci contează. Indiferent dacă este vorba de obiceiurile tale sănătoase sau nu sau de modul în care tratezi alți oameni, copiii tăi învață din ceea ce faci, din exemplul tău. „Acesta este unul dintre cele mai importante principii”, explică Steinberg. „Ce faci tu face diferența … Nu reacționa doar sub impulsul momentului. Întreabă-te, ce vreau să obțin și ce poate să producă acel rezultat?”

2. Nu te zgârci cu dragostea. „Pur și simplu nu este posibil să îi faceți rău unui copil cu prea multă dragoste”, scrie Steinberg. „Ceea ce se crede adesea că cel mic crește alintat, nu este niciodată rezultatul  faptului că i se arată prea multă iubire. De obicei, este consecința faptului că se oferă unui copil altceva în loc de iubire – lucruri precum indulgență scăzută, așteptări reduse sau posesiuni materiale .“

3. Fii implicat în viața copilului tău. „A fi părinte implicat necesită timp și este o muncă grea. Adesea înseamnă să te regândești și să îți reorganizezi prioritățile. Adesea înseamnă să sacrifici ceea ce vrei să faci tu pentru ceea ce trebuie să facă copilul tău. Fii acolo mental și fizic.”

A fi implicat nu înseamnă a face temele unui copil sau a-l corecta mereu. „Temele sunt un instrument pentru ca profesorii să știe dacă copilul învață sau nu”, spune Steinberg. „Dacă îi faceți temele, nu îl lăsați pe profesor să știe ce învață copilul”.

4. Adaptează-ți stilul de parenting pentru a se potrivi copilului tău. Ține pasul cu dezvoltarea copilului tău. Copilul tău crește. Ia în considerare modul în care vârsta afectează comportamentul copilului.

Citește și:   Ce să răspunzi copilului care spune ”Nu pot să fac asta!”

„Același impuls pentru independență care îl face pe copilul tău de 3 ani să spună„ nu ” tot timpul este și ceea ce îl motivează să fie antrenat la oliță”, scrie Steinberg. „Același ritm de creștere intelectuală care-l face pe tânărul tău de 13 ani curios și activ în clasă, îl poate face să-ți argumenteze răutăcios la cină.”

5. Stabiliți și restabiliți reguli. Dacă nu gestionați comportamentul copilului dvs. când este mic, el va avea greutăți să învețe cum să se descurce singur când este mai mare și nu sunteți în preajmă. La orice oră din zi sau din noapte, ar trebui să fiți capabili să răspundeți la aceste trei întrebări: Unde este copilul meu? Cine este cu copilul meu? Ce face copilul meu? Regulile pe care copilul dvs. le-a învățat de la voi vor modela regulile pe care le aplică el însuși.

„Dar nu exagerați”, spune Steinberg. „După ce a trecut de școala primară, trebuie să-l lași pe copil să-și facă propriile teme, să-și ia propriile alegeri și să nu intervii”.

6. Promovează independența copilului tău. „Stabilirea limitelor ajută copilul să dezvolte un sentiment de autocontrol iar încurajarea independenței un sentiment de autodirecție. Pentru a avea succes în viață, va avea nevoie de amândouă. Este normal ca cei mici să aibă tendința spre autonomie, spune Steinberg. Mulți părinți consideră greșit independența copilului lor cu fiind egală cu rebelitatea sau nesupunerea. Copiii impun independența, deoarece este parte a naturii umane să vrea să simtă control, mai degrabă decât să se simtă controlat de altcineva.”

7. Fii consecvent. „Dacă regulile tale variază de la o zi la alta într-o manieră imprevizibilă sau dacă le impui numai în mod intermitent, comportamentul greșit al copilului este vina ta, nu a lui. Cel mai important instrument disciplinar este consistența. Clarifică-ți lucrurile pentru care nu vrei să negociezi cu el.  Cu atât mai mult autoritatea ta se bazează pe înțelepciune și nu pe putere, cu atât mai puțin o va contesta copilul. „

8. Evită disciplinarea necorespunzătoare. Părinții nu ar trebui să lovească niciodată un copil, în nici o circumstanță, spune Steinberg. „Copiii care sunt jigniți, loviți sau pălmuiați sunt mai predispuși să fie violenți cu alți copii”, scrie el. „Sunt mai predispuși să ajungă bătăuși și să folosească agresiunea pentru a rezolva disputele cu ceilalți. Există multe alte modalități de disciplinare a unui copil – inclusiv „ timpul de time out (pedeapsă) ”- care funcționează mai bine și nu implică agresiune.

9. Explicați-vă regulile și deciziile. „Părinții buni au așteptări  și vor ca cei mici să le împlinească”, scrie el. „În general, părinții le explică exagerat copiilor mici și le explică mai puțin adolescenților. Ceea ce este evident pentru tine nu poate fi evident pentru un copil de 12 ani. Nu are prioritățile, judecata sau experiența pe care o ai tu.”

10. Tratează-ți copilul cu respect. „Cel mai bun mod de a primi un tratament respectuos de la copilul tău este să-l tratezi tu cu respect”, scrie Steinberg. „Ar trebui să-i oferi copilului aceeași amabilitate  pe care i-o arăți oricui altcineva. Vorbește-i politicos. Respectă-i părerea. Fii atent când vorbește cu tine. Tratează-l binevoitor. Încearcă să-i mulțumești când poți. Copiii îi tratează pe ceilalți modul în care îi tratează părinții lor. Relația ta cu copilul este baza pentru relațiile lui cu ceilalți. „

De exemplu, dacă ai un copil  care face mofturi la mâncare: „Eu personal nu cred că părinții ar trebui să facă mare caz în ceea ce privește mâncarea”, spune Steinberg. „Copiii dezvoltă preferințe alimentare. Adesea trec prin ele în etape. Nu trebuie să transformați masa în momente neplăcute. Pur și simplu nu faceți greșeala de a înlocui alimentele cu unele neindicate. Dacă nu păstrați mâncare nesănătoasă în casă, nu vor avea de unde să o mănânce”.

Lasa un comentariu