Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

10 lucruri pe care să i le spui fiicei tale înainte de adolescență

10 lucruri pe care să i le spui fiicei tale înainte de adolescență

Mămicile cu experiență recunosc că este diferit să crești o fată, față de un băiat. Sunt mai sensibile, necesită mai multă atenție și înțelegere, se maturizează mai repede.

Pentru a o încuraja și a-ți ajuta fiica să se dezvolte corespunzător emoțional, spune-i des lucruri și aprecieri utile ca:

1. Ești frumoasă

– într-o perioadă în care accentul este pus foarte mult pe imagine, reamintiți-i că, indiferent de culoarea pielii, dimensiunea pantalonilor, culoarea părului sau orice alt aspect al înfățișării ei, este frumoasă, așa cum este ea. Învaț-o că adevărata frumusețe vine din încrederea în forțele proprii, calitățile interioare, și toate celelalte (tunsori, manichiură, modă etc.) sunt doar pentru distracție.

2. Te iubesc asa cum ești

– când vine vorba de copiii tăi, nu poți spune niciodată „te iubesc” suficient. De-a lungul dificililor ani ai adolescenței, este foarte important pentru ea să fie conștientă că va găsi întotdeauna în familie dragoste nesfârșită și necondiționată. Este un lucru care o să o ajute și mai târziu în viață.

3. Ești unică

– fiica ta are încă multe de învățat despre ea însăși, dar ar trebui să înceapă să accepte și să iubească ceea ce este. Nu ar trebui să se compare cu alte fete sau băieți, să simtă nevoia de a schimba ceva doar pentru a face cuiva pe plac sau pentru că așa este moda.

4. Lucrurile rele sunt trecatoare

– cu cât învață mai devreme această lecție, cu atât mai bine. Anii adolescenței și de adult care vor veni vor aduce cu siguranță cu ei despărțiri, drame, examene și încercări eșuate, vise și așteptări neîmplinite, dezamăgire și relații rupte și tot felul de alte greutăți. Dar spune-i că lumea nu se va sfârși din cauza nici unuia dintre aceste lucruri. Și că, da, timpul va vindeca toate rănile.

Citește și:   Întrebări pe care i le poți adresa copilului pentru a îmbunătăți comunicarea

5. Amintirile sunt importante

– când ești mic, obținerea jocului sau păpușii visate, a celui mai recent telefon, poate părea foarte importantă. Dar învaț-o că experiențele, nu lucrurile, sunt ceea ce își va aminti și va prețui cel mai mult. Amintește-i mereu că, indiferent de vârstă, ar trebui să râdă, să trăiască momentul și să se bucure de viață cât mai mult.

6. Nu păstra resentimentele

– nimeni nu este perfect. Spune-i fiicei tale că nu există oameni care nu ne vor dezamăgi, supăra sau răni la un moment dat. Dar viața este pur și simplu prea scurtă pentru a ține mânie. În cele din urmă, indiferent ce a spus sau a făcut persoana respectivă, nu trebuie să o afecteze pentru totdeauna. Învaț-o să ierte și să treacă fără resentimente peste ce s-a întâmplat.

7. Ai încredere în puterile tale

Încurajează-ți zilnic fiica. Amintește-i că atâta timp cât muncește din greu, poate să realizeze orice. Dar, cel mai important, trebuie să creadă cu adevărat în puterile ei.

8. Părerea ta este importantă

Poate că nu ești întotdeauna de acord cu ea, dar ascultă ce are de spus. Ar trebui să știe că vei fi acolo să o asculți chiar și atunci când va simți că n-o ascultă nimeni altcineva. Întreab-o des ce crede despre o situație din familie, de la școală etc. O asemenea abordare o va ajuta să aibă curajul să-și spună părerea, va ști că ce gândește este important indiferent de opozițiile sociale sau culturale pe care le va întâmpina.

Citește și:   Cum îl convingi să facă ordine în camera lui din plăcere

9. Contează ce fel de prieteni ai

Este bine să îi vorbești, pe măsură ce crește, despre prietenii și relații. Ce crezi tu că înseamnă un prieten adevărat, la ce fel de calități ar trebui să se uite, care sunt pericolele unor alegeri nereușite și a unor influențe negative. Chiar dacă ei vor prefera, probabil, să discute aceste lucruri doar cu prietenii lor, să afle de pe net ori de la TV și vor părea neinteresa-ți să-ți afle părerea, trebuie să te convingi că aud și varianta sănătoasă de la tine.

10. Fericirea depinde de tine.

Nu ar trebui să depindă de un prieten (fie el si cel mai bun) și nici de altcineva pentru a-și defini fericirea. Da, unii oameni sau unele lucruri, circumstanțe pot să o facă mai fericită, dar adevărata fericire începe în interior.

Lasa un comentariu