Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

10 lucruri simple pentru o relație mai bună cu copilul

10 lucruri simple pentru o relație mai bună cu copilul

Mulți părinți își doresc o relație mai bună cu copiii lor, vor să le fie prieteni, să poată vorbi cu ei orice, să fie sinceri, dar nu fac multe pentru a obține această relație. De fapt sunt multe lucruri simple pe care le poți face pentru a construi o legătură copil-părinte trainică și deschisă:

  1. Fă-ți timp pentru copil- asta nu înseamnă cel în care îi facem baie, îi servim cina sau îi curățăm camera. Un timp special pentru a interacționa cu copilul poate avea multe beneficii: stai lângă el și discută despre cum a fost ziua lui, ce i-a plăcut la un film sau desen animat, ce prieteni are și de ce îi place de ei, etc. Asta înseamnă să îți lași telefonul sau tableta pentru a nu fi deranjat sau distras în acest timp, a avea răbdare să îl asculți, a-i pune mai multe întrebări pentru a pătrunde mai mult în gândurile lor. O ocazie bună e și atunci când copilul este supărat de ceva, după ce a fost pedepsit etc. Mai poți ieși cu ei la o plimbare în parc, la o prăjitură, la o activitate simplă care să nu vă împiedice să discutați.
  2. Vorbește-i frumos- observații, țipete, ton ridicat, nervi și stres cărat de la lucru acasă, de multe ori sunt singurele lucruri care sunt disponibile unui copil și asta nu va contribui la o bună relație, cu siguranță. Încurajările, laudele, observațiile pozitive ar trebui să primeze în comunicarea noastră.
  3. Joacă-te cu ei- jocul este pentru cei mici o metodă de învățare dar și de consolidare a caracterului lor, de a crea relații, a interacționa cu cei din jur. Poate te gândești că ai copii prea mari pentru a te mai juca cu ei, dar poți găsi și pentru aceștia jocuri de masă, un fotbal de weekend, orice le face plăcere și puteți face împreună.
  4. Îmbrățișează-i des- contrar prejudecăților românești, a îmbrățișa, mângâia sau pupa un copil nu e un mod de răsfăț și nici ceva ce ne știrbește autoritatea. Specialiștii spun că un copil care are astfel de interacțiuni cu părinții săi crește mult mai echilibrat emoțional și mai sociabil.
  5. Crează tradiții ale familiei în care să-ți implici copiii- poate fi orice: în weekend vedeți un film împreună, o dată pe lună ieșiți cu cortul, seara mâncați doar împreună, duminica mama face o prăjitură împreună cu copiii, de Crăciun mergeți cu toții la bunici etc. O tradiție este ceva care ar trebui să facă plăcere tuturor membrilor familiei și să fie fixă, să se respecte mereu. În această lume în continuare schimbare, copiii au nevoie de asfel de mici repere care nu se schimbă.
  6. Zâmbește-le, distrați-vă împreună- seriozitatea și strictețea își au rostul lor dar faceți-vă timp să și zâmbiți copiilor, să spuneți glume, să faceți ceva distractiv, să puneți pauză criticilor și standardelor înalte.
  7. Cere-le părerea – implică-ți copilul atunci când iei decizii pentru familie sau care sunt legate de el. Întreabă-l ce crede, ce soluții vede, cum poate fi ceva schimbat în bine sau îmbunătățit. Multe decizii ale celor mari le par absurde și forțate copiilor, dar veți fi mirați să vedeți că ei pot ajunge la concluziile sau soluțiile voastre chiar dacă sunt mici.
  8. Transmite-le valori- ca și părinți, comportamentul nostru zilnic cu cei mici le va transmite valori sau dimpotriva, non-valori. Alături de asta, poți avea în vedere să faci ceva cu ei prin care să-i înveți un lucru valoros pentru ei și viața lor- o vizită la un cămin de bătrâni îi poate învăța să dăruiască, să-i ajute pe alții, a ieși cu ei cu bicicletele, le va transmite noțiuni despre o viață sănătoasă și activă, când le ceri scuze pentru ceva, vor învăța cum să rezolve corect situațiile de conflict etc
  9. Lasă-i să greșească- sună poate ciudat această frază, mulți părinți sunt ”vânători iscusiți” ai greșelilor copiilor lor și cred că trebuie să le îndrepte sau să suporte consecințele. Transmiteți celor mici că e ok să încerce și să și greșească câteodată, de fapt așa este viața. Îi va ajuta mai mult dacă le cereți să caute singuri moduri de a-și îndrepta greșeala, de a face mai bine data următoare, decât să ne grăbim cu sancțiunile. Pedepsele dese vor face copiii să încerce să ascundă greșelile părinților și să se închidă față de ei.
  10. Cere-le ajutorul- este bine să-i implicăm în mici treburi ale casei, dar un mod mai bun de a le transmite cererea este să le spunem că avem nevoie de ajutorul lor. Asta poate transmite că fac parte dintr-o ”echipă”, că ceea ce fac sau știu ei este valoros pentru familie. Luați fetele să vă ajute la pregătit cina în bucătărie, băieții la făcut curățenie în curte etc. Vor fi mult mai fericiți să faceți lucrurile împreună, să petreacă timp cu voi, să observe direct cum faceți, decât să le scrieți pe programul zilnic: ”De făcut…” Nu uitați să îi lăudați și să le recompensați eforturile.

Lasa un comentariu