Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Ce teste și analize se fac în timpul sarcinii

Ce teste și analize se fac în timpul sarcinii

Ca să vorbim de o sarcină, primul teste este cel de… sarcină, desigur. Acum este foarte simplu să îți cumperi bețișorul minune și să afli singură chiar acasă. Fie că este vorba despre un test de urină sau unul de sânge, ele măsoară chimic același lucru: nivelul hormonului HCG – gonadotropină corionică umană. Acest hormon este eliberat de organismul femeii însărcinate. Este prezent în sânge și în urină și poate fi identificat începând cu ziua a 10a-a14a de la concepție. Mai este numit și hormonul sarcinii, fiind produs de către celulele ce formează placenta. Este prezent în organism între 8 și 12 săptămâni de sarcină.

Va urma o ecografie pentru confirmarea sarcinii, dar și pentru stabilirea vârstei exacte a fătului. Acestă ecografie nu va fi unica, urmează altele, la distanță de câteva săptămâni, dacă totul este în ordine. Cea mai importată este cea din săptămânile 20-24 de sarcină când se face examenul ecografic de morfologie fetală.

Analize clasice

După confirmarea sarcinii, urmează o altă serie de analize. Unele sunt uzuale, care verifică starea generală de sănătate și se fac și în alte împrejurări ca de exemplu: hemograma cu formula leucocitară, glicemia, sumarul de urină, urocultura, antigenul HBS, testul HIV, testul VDRL.

Citește și:   Moduri de a combate anxietatea în timpul sarcinii

De semenea, se fac anumite investigații ginecologice, pentru a vedea dacă totul este în regulă pentru dezvoltarea normală a fătului: examenul citologic Babeș Papanicolau, examenul secreției vaginale, cultura streptococ-ului beta-hemolitic.

Se monitorizează atent tensiunea arterială, iar intre săptămânile 28-32 de sarcină se face testul Roll-Over care depisteaza gravidele cu risc crescut de hipertensiune indusa de sarcina.

În funcție de evoluția sarcinii, medicul poate recomanda și alte analize.

Analize specifice

– aflarea grupei de sânge și a Rh-ului (atât al gravidei cât și al partenerului). Dacă mama are Rh negativ, acest lucru poate fi un motiv serios de complicaţii în sarcină și au nevoie de o urmărire atentă. În trimestrul al doilea, pentru gravidele cu incompatibilitate în sistem Rh se recomandă depistarea anticorpilor anti-Rh, analiză care va fi repetată și în trimestrul al treilea. Cea mai eficientă metodă de a rezolva problema incompatibilităţii de Rh este vaccinarea.

-testul Torch- pentru a detecta afecțiuni ca toxoplasma, rubeola, citomegalovirus, herpex simplex care pot afecta fătul.

Între săptămânile 24-28 se va efectua testul oral de toleranță la glucoză, test folosit pentru depistarea diabetului gestațional.

Analize genetice prenatale

  1. Analiza pentru fibroză chistică- pentru a detecta o mutație frecventă care poate provoca grav funcția respiratorie sau digestivă a copiilor. Se face în primul trimestru de sarcină.
  2. Detectarea surdității genetice non-sindromice- o afecțiune ca are o incidență destul de mare, de 1/1.000. Se face tot în primul trimestru.
  3. La gravidele care au trecut de 35 de ani este recomandată și testarea genetică pentru cariotipul fetal (analiza celor 46 de cromozomi) datorită faptului că, după această vârstă, cresc riscurile apariției bolilor cromozomiale.
  4. În funcție de vârsta sarcinii, medicul poate recomanda să se facă Dublu sau Triplu test (după săptămâna a 11a). Ambele sunt folosite pentru a detecta defectele de tub neural și anumite anomalii cromozomiale -Trisomia 21 (Sindromul Down) si trisomia 18. Dacă se observă un risc crescut de malformații fetale, între săptămânile 16-20 de sarcină, va avea loc efectuarea amniocentezei, pentru analiza cromozomilor fetali.

Lasa un comentariu