Mulți părinți folosesc suzete pentru bebelușii lor. Este un mod clar care le oferă o alinare, îi ține ocupați, le poate calma gingiile care îi dor sau îi mănâncă la ieșirea dințișorilor etc.
Totuși specialiștii atenționează că acest obiect poate, de asemenea, provoca și neajunsuri:
- nu este recomandată suzeta decât după 5-6 săptămâni deoarece înainte bebelușii nu au bine format instinctul de înghițire și se pot îneca cu saliva produsă
- punând repede suzeta unui copil, unele mămici le amână mesele, ceea ce nu este sănătos la un bebeluș, acesta având nevoie de lapte pentru creștere și dezvoltare sănătoasă. De regulă când un copil plânge, așa își manifestă el senzația de foame. Multe cazuri de greutate redusă la bebeluș sunt legate de folosire suzetei și alăptarea insuficientă.
- suzeta poate îngreuna alăptarea și înghițirea. Un semn că bebelușul are probleme să înghită sunt rănile pe sfârcurile mamei (ragadele).
- câteva studii demonstrează că bebelușii care au fost învățați cu suzeta, tind să se oprească din supt mai devreme (înțărcare), pentru că au un înlocuitor. Și asta îi poate priva de substanțele prețioase necesare creșterii și protejării împotriva bolilor, pe care cel mic și le ia din laptele matern.
- folosirea îndelungată a suzetei (unii copii până le 2-3 ani), le poate deforma dantura dar pot provoca uneori și deformarea palatului, fapt care va atrage probleme de vorbire.
- unii bebeluși pot avea alergie la latex, de accea se recomandă mai degrabă suzetele de silicon
- suzetele care nu sunt bine dezinfectate, pot provoca boli, devenind surse de introducere a microbilor, bacteriilor, ciupercilor pe tractul digestiv. În nici un caz nu le curățați cum se practică pe la noi, când părintele le bagă în gura lui. Ciupercile și afecțiunile la nivelul gurii bebelușilor pot să le perturbe serios alimetația și pot să și transmită unele dintre acestea sfârcurilor mamei atunci când sunt puși la sân.
- mulți medici leagă folosirea suzetelor de infecțiile recurente la urechi (mai ales la bebeluși mai mari de 6 luni). Asta deoarece se produce salivare excesivă și căile digestive interferează cu cele auditive.
- copilul obișnuit să doarmă cu suzeta se va trezi peste noapte ori de câte ori o va scăpa.
- atenție sporită trebuie și la șnurul de prindere al suzetei. Trebuie bine fixat, respectând instrucțiunile, pentru a preveni să se înfășoare în jurul gâtului bebelui. La fel atenție să nu se rupă suzeta sau părțile ei, provocând înecarea celui mic.
- suzeta poate afecta și mămicile, alăptatul mai rar provocând o ovulație timurie și mama poate rămâne gravidă (este binecunoscut că alăptarea deasă funcționează ca o metodă de contracepție pentru acestea). De asemenea, cantitatea de lapte poate scădea deoarece alăptarea la sân se face prea rar.
- unele medicamente pot afecta materialul suzetei dacă este introdusă imediat după ce le-ai administrat bebelușului.