*/ ?>

Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Soluții pentru bebeluși pe timp de caniculă

Soluții pentru bebeluși pe timp de caniculă

Vara însemna zile fără griji, plajă la mare sau lângă piscină, excursii lungi pe cărări de munte – dar ca proaspătă mămică , acum ești preocupată de siguranța bebelușului tău pe timp de caniculă. Îmbracă necorespunzător un bebeluș vara și ar putea dezvolta o erupție gravă de la căldură. Expuneți corpul său fragil la temperaturi ridicate și ar putea face o arsură solară dureroasă sau insolație.
Supraîncălzirea este, de asemenea, legată de sindromul de moarte subită a sugarului: „Bebelușii dorm adânc când sunt încălziți și le este mai greu să se trezească, ceea ce poate crește riscul de moarte subită”, explică Bruce Epstein, medic pediatru la Spitalul Pinellas Park, Florida.

Pentru a te asigura că micuțul tău are răcoare și este protejat în zilele lungi și fierbinți ale verii, consultă următoarele sfaturi de specialitate:

Înțelege efectul căldurii asupra bebelușului

Odată ce temperatura depășește 25 de grade C, corpul se răcorește mai greu – mai ales la bebeluși. De aceea majoritatea medicilor pediatri recomandă protejarea micuților de caniculă:
„Nu este recomandat să scoți un nou-născut sau  un copil mic afară când este foarte cald – peste 25-30 de grade Bebelușii nu pot transpira, acest mod în care corpul se răcorește, așa că pot fi afectați de căldură mult mai repede și mai grav decât un copil mai mare sau un adult.” spune dr. Jan Montague, director de pediatrie la Spitalul Good Samaritan din Suffern, NY.
În plus, bebelușii se pot și deshidrata mai repede.

Îmbracă-l cu hainele potrivite

Dacă te afli în interior, îmbracă-ți bebelușul cu haine largi, ușoare, de preferință confecționate dintr-o fibră naturală precum bumbacul, care absoarbe transpirația mai bine decât țesăturile sintetice. O regulă bună: „Îmbrăcă-ți bebelușul așa cum ești tu îmbrăcat”, spune dr. Epstein. „Dacă porți pantaloni scurți și un tricou, același tip de haine vor fi bune și pentru micuț.” Pentru exterior, pune-i pantaloni lungi de culoare deschisă, o cămașă cu mânecă lungă și o pălărie cu boruri largi pentru a-i proteja fața. Rezistă tentației de a-l lăsa fără hăinuțe la soare, chiar dacă e înnorat, deoarece razele dăunătoare pot pătrunde prin nori.

Asigură o bună ventilație

Deoarece un bebeluș nu transpiră eficient, așa cum am spus și mai sus, el se poate supraîncălzi mult mai repede decât un adult. De aceea nu trebuie să lași niciodată un copil într-o cameră unde e foarte cald sau într-o mașină parcată. Chiar și câteva minute i-ar putea determina creșterea temperaturii și, în cazuri extreme, i-ar putea pune chiar viața în pericol.

Citește și:   De ce își sug bebelușii degetul?

În plus, nu îmbrăca nou-născutul gros în mașină. „Deoarece ținem bebelușii destul de strânși în scaunul auto și întinși pe spate, se pot încălzi destul de mult, așa că țineți-i îmbrăcați într-un singur strat ușor, fără șepci/ pălării sau picioare acoperite – bebelușii transferă puțină căldură pentru a se răci la picioare și cap „, spune dr. Montague. „De asemenea, asigură-te că soarele nu bate asupra sugarului în timpul călătoriei.” Puteți utiliza un parasolar sau alt mecanism de a acoperi fereastra din dreptul lui pentru a evita arsurile solare.

Dacă porți copilul într-un căruț, coș, suport port-bebe, ține minte că combinația dintre căldura corpului și spațiul limitat poate face un copil fierbinte în numai câteva minute. Alege un suport din materiale ușoare, decât cele cu căptușeli, burete sau materiale sintetice groase.  Poți pune dedesubt un scutec subțire din bumbac dar nu pături sau altceva ce îl poate încălzi. Dacă fața unui copil începe să se înroșească, scoate-l imediat din suport. „Îți poți ajuta copilul să se răcească pulverizându-i mâinile și picioarele cu apă sau ștergându-l ocazional cu o cârpă umedă”, spune dr. Montague.

Păstrează-l hidratat

Chiar dacă nu vezi borboane de sudoare care picură de pe fruntea sugarului, el poate pierde fluide prețioase din cauza transpirației pe vremea caldă. Față roșie, piele caldă la atingere, respirație rapidă și neliniște pot fi semne de avertizare ale deshidratării. Deoarece sugarii sub 6 luni nu au voie să bea apă (bebelușii peste 6 luni pot lua cantități mici), înlocuiți lichidele pierdute oferindu-i lapte suplimentar sau alăptând mai frecvent. Bebelușii ar trebui să bea cu cel puțin 50 la sută mai mult decât de obicei pe timp de vară. De asemenea, asigură-te că nou-născutul udă scutecele ca de obicei, nu mai puțin.

Activități în aer liber alese cu înțelepciune

”Perioada cea mai periculoasă în care un bebeluș poate fi scos în aer liber este între orele 10 și 14, când soarele provoacă cel mai mult rău pielii”, spune dr. Eric Siegel, dermatolog în Millburn, New Jersey. Planificați activități în aer liber cu cel mic înainte sau după această perioadă critică.

Ai grijă la semnele insolației

Când ești afară cu micuțul, monitorizează-l cu atenție pentru a observa semnele de epuizare termică. „Dacă este supraîncălzit, se poate comporta mai ciudat, este mai ușor iritabil sau poate deveni foarte letargic și să nu se trezească pentru a mânca sau a bea”, spune dr. Montague. De asemenea, căutați să vedeți dacă este îmbujorat sau mai fierbinte decât în ​​mod normal. „Pe măsură ce supraîncălzirea devine mai severă, s-ar putea să fie mai somnoros, ar putea voma și pielea lui ar putea trece de la umedă la foarte uscată”, spune dr Broder. „Poate face și febră. Un bebeluș cu aceste simptome are nevoie de asistență medicală imediată”.

Stai cu bebelușul la umbră

Când ajungi la plajă sau  în parc, caută un loc protejat, cum ar fi sub un copac, o umbrelă sau un umbrar. Un obiect util pe care să-l iei pe plajă este un cort din țesătură tratată pentru a bloca razele nocive ale soarelui. Asigură-te că are laturile plaselor transparente pentru o ventilație adecvată. Ochelarii de soare pentru micuțul tău îi pot proteja ochii; eticheta trebuie să precizeze că lentilele blochează cel puțin 99% din radiațiile ultraviolete.

Citește și:   Copiii pot învăța autocontrolul chiar în primii 3 ani de viață

Protejează-i pielea de arsuri

Deoarece un copil sub 6 luni are pielea subțire și delicată, încearcă să-l ții departe de lumina directă a soarelui. Dar pentru momentele în care acest lucru nu este posibil (cum ar fi o baie în apă cu mama sau tata), asigură-te că are o protecție solară adecvată. Folosește o cremă de protecție solară pentru bebeluși. Pune un strat generos pe toată pielea expusă a unui bebeluș, inclusiv pe față.

Aplică crema la fiecare două ore sau ori de câte ori se udă sau transpiră. Alege un produs cu un factor de protecție solară de cel puțin 15. Aplică cremă și sub haine. „Un tricou mediu din bumbac are un factor de protecție de doar 5”, notează dr. Siegel.

Dacă un sugar transpiră abundent și face o  erupție de la căldură, îmbracă-l în haine largi de bumbac (sau pur și simplu acoperă-l cu un scutec) și aplică-i pudră de bebeluși pe zonele afectate. Ținerea într-o cameră răcoroasă, bine ventilată, va ajuta la ameliorarea simptomelor.

O arsură solară, manifestată prin piele fierbinte, roșie, umflată, dureroasă la atingere, poate provoca o suferință mai mare pentru bebeluș. Adresați-vă imediat medicului dacă un copil sub vârsta de 1 an suferă o arsură solară.