Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Româncă cu un fibrom gigant dă naștere unui copil sănătos

Româncă cu un fibrom gigant dă naștere unui copil sănătos

Fibroamele uterine sunt întotdeauna o problemă pentru persoanele care își doresc copii sau care au o sarcină și vor să o ducă la bun sfârșit. Aproape 80% dintre femei au cel puțin o dată în viață un fibrom, această formațiune necanceroasă a cărei cauză nu este încă foarte bine elucidată din punct de vedere medical.
Efectul fibroamelor asupra evoluției unei sarcini poate fi:

  • poate face ca femeia afectată de fibrom să rămână foarte dificil însărcinată și chiar sunt enumerate printre cauzele infertilității
  • împiedică fixarea sarcinii pe uter și favorizează pierderile de sarcină
  • pot afecta dezvoltarea fătului (fibroamele mari și cele care împiedică circulația sângelui și oxigenarea)
  • risc de naștere prematură
  • sângerări și complicații pre și post-natale

Cu cât fibromul are dimensiuni mai mari (care depășesc 5-6cm), cu atât ridică mai multe riscuri și apar mai multe complicații.
Problema este că unele femei le descoperă întâmplător la un consult ginecologic sau la consulturile din timpul unei sarcini. Foarte rare sunt cazurile când o sarcină este dusă la bun sfârșit când gravida are un fibrom uriaș.

Cu câțiva ani în urmă, în cazul unei doctorițe din Oradea, rezultatul a depășit toate așteptările și copilul-miracol s-a născut la termen și sănătos, cu greutate normală.

Având deja peste 40 de ani și nici o reușită de a rămâne însărcinată, a mers la diverși medici pentru a afla cauza.

Nu ai să ai copii niciodată!

Dacă prima dată i s-a spus că are niște tumori pe ovare, la o examinare mai amănunțită s-a descoperit că avea de fapt mai multe fibroame uterine, între 6 și 10 cm și unul uriaș de 25cm, cât un pepene. Toți specialiștii îi recomandau operație în care să îi scoată și uterul, dar în acest mod orice speranță de a avea copii era anulată.

Citește și:   Calculator sarcina

„Am mers la Cluj, unde știam că sunt mulți medici profesioniști care mă pot ajuta. Am ajuns în cabinetului unui profesor universitar, iar acesta mi-a indicat categoric histerectomia totală. Am venit acasă plângând, am tot studiat metoda embolizării și chiar i-am propus această alternativă, ca să putem salva uterul și să pot avea copii. Îmi amintesc și acum când dânsul mi-a spus că nu sunt normală să mă gândesc la așa ceva, pentru că pe uter se produc necroze în urma embolizării și procedura este periculoasă. La fel îmi spusese și medicul care m-a investigat în Oradea, motiv pentru care am și ajuns la Cluj pentru o altă părere. «Așa ceva nu se poate! N-o să ai copii în viața ta!», mi-a spus profesorul.” Alina

Femeia a optat totuși pentru embolizare la o clinică din București, păstrând uterul.
„A fost cel mai mare fibrom tratat de mine prin embolizare. Nu am mai văzut niciodată de atunci un fibrom de asemenea dimensiuni. A fost un mister și pentru noi cum a reușit să crească atât de mult fără simptome. Am convins pacienta să încercăm această procedură, i-am spus că nu avem ce pierde. Dacă nu merge, tot la histerectomie ajungem. De atunci, în fiecare an de ziua băiatului pe care îl are acum Alina, primesc mulțumiri de la ea pentru faptul că a reușit să aducă pe lume un copil”, a declarat medicul.

Prin embolizare dimensiunile fibroamelor ei s-au redus, dar după un an tot trebuia să aibă o operație de extirpare a lor și de reconstrucție a uterului, procedură chirurgicală complicată pentru care a contactat o clinică din afara țării. Totuși, înainte de a ajunge la momentul când era programată intervenția, Alina a rămas însărcinată.
«Nu scriu pe buletinul de analize că 99% nu puteți ține sarcina, ci 100%. Mergeți în Oradea, faceți chiuretaj, apoi veniți înapoi în Budapesta și vom încerca să reconstruim peretele uterin», i-a spus la telefon medicul care urma s-o opereze.

Citește și:   1 din 5 cupluri din România afectate de infertilitate

Dincolo de recomandarea tranșantă, femeia a ales să păstreze sarcina, fiind ajutată și încurajată de o prietenă a ei, medic ginecolog în Oradea. A avut multe restricții, sângerări până la 20 de săptămâni, contracții, risc crescut de avort spontan.
Totuși Alina a adus pe lume un băiețel sănătos, la 37 de săptămâni și 3 zile de sarcină.

Există speranță!

„Nu pot descrie în cuvinte emoțiile și trăirile pe care le-am avut când l-am ținut pentru prima dată în brațe, după o luptă care nu părea să fie cu noroc pentru mine. Așa a trebuit să se întâmple lucrurile. Placenta s-a inserat exact acolo unde trebuia, iar șansele să se întâmple asta erau foarte mici. Cred că nu noi decidem când să avem un copil, lucrurile acestea vin de Sus. Eu am avut întotdeauna impresia că pot să controlez tot, că eu voi decide când să fac un copil. Nu, nu este deloc așa!”, crede Alina.

Alina este acum o încurajare pentru multe femei românce care au această problemă:

„După reușita mea, am sfătuit multe femei cu fibrom uterin care nu mai visau la copii să încerce embolizarea uterină. Trebuie să încerci alternative și să știi că există speranță. În cele din urmă, nu noi decidem ce se va întâmpla mai departe”. Alina, medic din Oradea operat prin embolizare și mamă

Lasa un comentariu