Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Părinte de bebeluș? Cum să te descurci cu lipsa de somn

Părinte de bebeluș? Cum să te descurci cu lipsa de somn

Bebelușul este însfârșit acasă și, probabil, te simți copleșit de emoții ca și părinte al micuței comori. Pe măsură ce înțelegi însă ce înseamnă  hrănirea, schimbarea, vizitatorii și aglomerarea locuinței cu lucruri de copil, probabil că începi să simți și epuizarea.

Deși poate te-ai așteptat să fii norocosul cu un bebeluș liniștit, te surprinzi făcând nopți albe lângă pătuț. Majoritatea bebelușilor par să creadă că somnul este pentru cei slabi și te țin toată noaptea. Și foarte curând te poți simți cu adevărat epuizat.

Cât reușesc să doarmă părinții de bebeluși?

Cercetările arată că, în medie, cei care au grijă de nou născuți dorm 4 ore și 44 de minute pe noapte în primul an de viață al bebelușului.
De asemenea, dacă își leagănă copilul este echivalentul la 3km de alergare zilnică. Nu este de mirare că se simt așa de epuizați.
Ei au descoperit, de asemenea, că privarea de somn a părinților ar putea continua încă 5-6 ani următori, confruntându-se cu febră sau dureri nocturne, crize de plâns, pusee de creștere, coșmaruri ale copiilor etc.  Timpul cel mai înfiorător (în ceea ce privește somnul) este cam atunci când bebelușul are aproximativ trei luni.

Care sunt efectele lipsei de somn?

Corpul uman are nevoie de suficient somn, în același mod în care are nevoie de suficientă mâncare și lichide pentru a funcționa normal și a se reface. Știința a descoperit că lipsa somnului poate duce la o serie de efecte negative asupra sănătății.
Acestea pot include creșterea în greutate, probleme de memorie, dificultăți de concentrare și un sistem imunitar slăbit. Proaspetele mămici, deja istovite de naștere, pot fi afectate mai mult dacă nu au o perioadă de odihnă și refacere. Lipsa de somn poate face recuperarea lor mai grea și poate mări riscul de depresie post-natală. Femeile au nevoie de somn și pentru producția de lapte matern, care este afectată de lipsa acestuia.
Oboseala poate afecta întreaga familie, face relația între soți sau cu restul membrilor familiei tensionată sau se pot neglija alte treburi casnice ori copiii mai mari în această perioadă.

Cum să te descurci cu lipsa de somn

Din păcate nu putem schimba obiceiurile de somn ale bebelușului tău și nici crizele legate de colici, creșterea dinților etc. Speri că va fi o perioadă care va trece, pe măsură ce bebelușul va crește și vei dormi mai mult. Dar până atunci este bine să citești aceste 20 de moduri de a face față privării de somn ca nou părinte.

  1. Dormi când doarme și bebelușul- acest sfat e frecvent și uneori enervant pentru mămicile care abia așteaptă o ”fereastră” să pună rufele în mașină, să gătească sau să mai dea cu mătura. Pentru că de la sosirea micului ”terorist” pe lume, casa arată ca după război. Totuși pentru un părinte epuizat, 15-20 de minute de somn până la următoarea criză de plâns sunt prețioase. Știu că ai vrea ca acestea să fie posibile noaptea și să fie deajuns pentru corpul tău epuizat dar, din păcate, nimeni nu ți le promite. Așa că lasă totul și întinde-te lângă el. Secretul e că și bebele va dormi mai mult și mai liniștit dacă simte pe mama alături.
  2. Culcă bebelușul cu tine- studiile recente arată că culcarea celor mici în pat cu părinții în primele luni sau în aceeeași cameră, are numeroase beneficii în dezvoltarea celui mic. Pe lângă aceste avantaje, mai există unul pentru părinți: e mai simplu astfel să te scoli să-i alăptezi, să-i schimbi și să te culci la loc, decât dacă trebuie să te deplasezi mereu în altă cameră, să stai pe un scaun lângă pătuț etc. Iar mulți bebeluși au un sistem excelent de detectare a ”lipsei părintelui” așa că vor plânge imediat ce ieși din cameră.
  3. Odihnește-te- dacă somnul nu îți vine la comandă și nu reușești nicicum să mai tragi câte un pui de somn ziua, atunci fă cumva să te odihnești. Instalează-te într-un fotoliu, ascultă muzică, fă o baie în cadă cât bebele doarme, privește un serial, fă ceva care te destinde și te încarcă de obicei.
  4. Fă-ți un grup de suport – deci suferi acut de lipsă de somn și majoritatea celor apropiați sunt ocupați. Sentimentul că nu ești singur te poate ajuta ca părinte. Împrietenește-te cu alte mămici de pe scară, din vecini.  Sprijiniți-vă una pe alta. Sfătuiți-vă, ajutați-vă reciproc în cele mai obositoare zile. Stai cu bebelușul uneia dintre ele cât aleargă la supermarchet după niște cumpărături, de exemplu. Înscrie-te pe  forumuri sau grupuri de discuții. Caută prieteni la fel ca tine și creează-ți propriul sistem de asistență. Fiți acolo una pentru cealaltă. Poți găsi sprijin excelent  de la alți părinți online. S-ar putea să te trezești la 3 dimineața, și să observi că alte sute de mămici sunt online. Vorbind cu ele te va face să te simți mult mai bine pentru că nu ești singură în asta.
  5. Ia o pauză – indiferent ce încerci, vor exista zile în care privarea de somn te va doborâ. În acele zile, ia o pauză. Nu încerca să fii super-mamă. Cere ajutorul cuiva să stea cu bebele câteva ore, fără să te simți vinovată pentru asta. Poți dormi sau merge la coafor, la o cafea cu o prietenă, fă ceva ce nu ai mai făcut demult și știi că-ți va reda energia pierdută. Ia-ți o bonă câteva zile sau angajează o menajeră pentru lucrurile din casă care tot rămân nefăcute.
  6. Simplifică lucrurile – ia-ți puțin timp să te gândești la lucrurile pe care le faci zi de zi. Există ceva ce poți face diferit sau să le simplifici? Vei fi uimită cum micile schimbări pot avea un impact mare asupra vieții  tale de zi cu zi. S-ar putea să-ți ofere mai mult timp pentru a te odihni  sau pentru îngrijirea copilului. Sau s-ar putea să te ajute să te simți mai puțin copleșită și mai mult în control.
    Câteva idei : fă cumpărături online în loc să alergi la magazin când ai nevoie de lucruri; gătește pe mai multe zile; comandă mâncare;  dă mici sarcini soțului sau copiilor mai mari (să dea ei cu aspiratorul, să întindă rufele, să strângă masa, să spele sticlele copilului etc).
  7. Ai grijă de tine – poate nu poți controla cât de mult să dormi, dar te poți asigura că mânânci bine și rămâi hidratată. Dacă nu ai energia să gătești atunci cere cuiva ajutorul sau comandă undeva, dar optează pentru mese sănătoase. Păstrează la îndemână o sticlă de apă, astfel încât să poți sorbi toată ziua. Nu este cazul să te gândești încă la cure de slăbire pentru a da jos kilogramele puse în sarcină. Asta te-ar istovi mai mult.
  8. Bea apă la trezire- bebelușul te va trezi probabil în zori, după un somn întrerupt de numeroase ori și tu te simți ca și cum trag câinii de tine să te dai jos din pat. Păstrează un pahar cu apă lângă pat și încearcă să-l bei în întregime la trezire. Te vei simți instantaneu mai trează și reîmprospătată. Consumul de apă poate stimula fluxul de sânge către creier, precum și nivelul de adrenalină.
  9. Aplică ceva rece – ai nevoie de ceva care să-ți trezească rapid ochii obosiți? Pune două lingurițe la frigider și noaptea când simți că ai nevoie de scobitori să-ți ții genele ridicate, aplică-le pe ochi (dosul lor). Te vor face imediat să te simți mai alert. De asemenea, tot în acest scop, poți introduce încheieturile mâinilor sub robinetul cu apă rece.
  10. Duș rece și masaj – dacă partenerul tău sau cineva din familie poate prelua sarcinile copilului de dimineață, atunci folosește timpul acela pentru a te ridica din pat și a face un duș. După spălarea și săpuneala obișnuită, o explozie de apă rece înainte de a ieși te poate scutura și trezi. După duș, masează-te cu o loțiune de corp. Pe lângă faptul că te va face să te simți răsfățată, masajul îți va pune sângele în mișcare. Te vei simți revigorată și gata să faci față zilei.
  11. Puțin exercițiu- exercițiile fizice ar putea fi ultimul lucru pe care vrei să îl faci atunci când corpul tău este dărâmat de oboseală. Cu toate acestea, o scurtă explozie de activitate te poate trezi și îți poate oferi un impuls rapid.  Nu ceva complicat, sari pe loc de 10 ori sau urcă niște scări în fugă.
  12. Un mic dejun copios- un mic dejun consistent poate ajuta la combaterea oboselii și îți poate oferi un impuls pentru toată dimineața. Mănâncă proteine, cereale integrale și fructe și cu acestea vei putea să funcționezi chiar dacă nu ai dormit destul. Încearcă ouăle fierte sau omleta cu pâine graham prăjită, terci cu fructe de pădure sau cu semințe, nuci amestecate, iaurturi cu fructe alături de un corn delicios.
  13. Ia puțin aer- trebuie să alăptezi dar ochii nu vor nicicum să se deschidă și te miști cu încetinitorul? Te poate ajuta să ieși puțin pe balcon sau în curte. Aerul proaspăt și lumina soarelui (dacă este zi) te fac să te simți mai alert. Poate chiar să îți păcălească corpul să se simtă mai treaz. Iar mersul va ajuta la creșterea fluxului de sânge și te va face să te simțiți mai energizat.
  14. Mestecă gumă – pare puțin credibil, dar încearcă și acest truc. Cercetătorii au descoperit că guma de mestecat poate reduce somnolența, stimulându-ți activitatea creierului. Este o soluție temporară, dar te poate trece prin acele momente grele în care simți că poți adormi în picioare.
  15. Smulge-ți părul – poate suna un pic neplăcut și amuzant, mai ales că poate faci deja asta încercând să găsești soluții la oboseala ta. Dar specialiștii au demonstrat că smulgerea părului  mărește circulația sângelui de la nivelui capului și te face să te simți mai trează. Când ești gata să ațipești merită să încerci să te trezești un pic.
  16. Du-te devreme la culcare – adică super-devreme. Dacă trebuie să te târăști sub plapumă pe la ora 19:00, atunci fă-o. S-ar putea să simți că mai ai 1001 de lucruri pe care ai vrea să le faci seara. Dar, sunt momente în care trebuie să dormi chiar și cu program de culcare la fel ca a lui bebe. Altfel nu vei putea niciodată să recuperezi orele de somn.
  17. Faceți cu schimbul- nu trebuie să te simți la capătul puterilor ca să îți implici soțul în îngrijirea celui mic, mai ales în treburile de noaptea, care cer privare de somn. Unii tătici fac deja asta, dar alții trebuie să învețe. Poate nu pot alăpta ei, dar pot schimba un scutec, pot legăna bebelușul ca să adoarmă la loc. Dacă îi dai formulă, atunci îl poate și hrăni, puteți face cu schimbul. Iar dacă ești chiar istovită, poți chiar să te mulgi și să-i lași lui să-i dea bebelușului o noapte cât tu reușești să-ți revii cu somnul.
  18. Încetinește puțin – dacă aveai un ritm de viață alert, în care reușeai să faci o tonă de activități și treburi zilnic, află că nu mai e același lucru acum cu un bebe care îți fură nopțile. Uneori înseamnă să renunți la programările de vinerea la masaj, la cafeaua de joi cu o prietenă, la clubul de sâmbătă sau ducerea copiilor la un film marțea. Acestea sunt doar câteva exemple dar, indiferent care era rutina ta înainte, acum trebuie să schimbi ceva ca să-ți conservi energia și să te poți axa pe a face ceva dar bine: îngrijirea celui mic. Uneori înseamnă renunțare dureroasă la ceva ce îți place, dar vei vedea curând beneficiile.
  19. Nu refuza ofertele de ajutor- ca și mămică, mai ales la primul copil, aproape nu concepi să lași pe altcineva să-ți îngrijească copilul. Poate se va întâmpla ceva, poate nu știu s-o facă la fel de bine ca tine etc. Dar totuși așa ceva nu se refuză, mai ales când nopțile nedormite s-au adunat și riști să o iei razna de oboseală. La fel când cineva se oferă să aibă grijă de ceilalți copii sau să-ți facă ceva în casă, este cel mai neprețuit dar.
  20. Ai grijă când conduci – când vine vorba de a te apropia de volan, privarea de somn poate avea efecte similare asupra corpului tău precum consumul de alcool. Te face mai puțin alertă, mai puțin capabilă să te concentrezi la drum și are impact asupra rapidității în care iei decizii. Și există, de asemenea, un pericol foarte real de a ațipi în timp ce conduci. După o noapte de nesomn, ai grijă sporită la volan. Dacă este prea departe de mers, ia mai bine autobuzul sau un taxi.