Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Limbă legată la bebeluși- ce trebuie făcut

Limbă legată la bebeluși- ce trebuie făcut

Micuțul tău are probleme cu suptul? Observi la el durere și neliniște la mestecat sau înghițit? Copilul tău are probleme să pronunțe cuvinte simple, scurte, pare să aibă dificultăți în atingerea dinților superiori cu vârful limbii sau nu poate să-și miște limba în ambele părți? Dacă da, atunci acestea pot fi semnele unei ”limbi legate” ori ”are ață sub limbă”, afecține denumită medical fren sublingual. Aceasta este o problemă foarte frecventă la nou-născuți și copiii mici, dar părinților le este greu să găsească cauza principală a problemei. Citiți articolul de mai jos pentru a afla despre semnele unei  astfel de afecțiuni și despre modalitățile de a o trata.

Semnele unei limbi legate

Frenulul lingual este de fapt o membrană fină care leagă partea de jos a limbii de planșeul bucal. Prin urmare, copilului îi este greu să-și folosească liber limba, să vorbească, să mănânce și să înghită. Aceasta este o problemă serioasă care are nevoie imediată de asistență medicală.

În general, înainte de nașterea copilului, în pântece, frenulul lingual se desprinde și asigură mișcarea lină a limbii în toate părțile. Cu toate acestea, există copii la care membrana respenctivă nu se rupe (cauze necunoscute) iar cei mai mulți părinți nu pot identifica problema lor lor în stadiul incipient.

Citește și:   Cu această invenție și tăticii pot alăpta

Simptomele comune ale unei limbi legate la copii:
1. Probleme în mișcarea limbii în toate direcțiile și atingerea tuturor dinților cu ajutorul limbii.

2. Limba arată în formă de inimă atunci când bebelușul o scoate să lingă sau să mănânce.

3. Bâlbâială și dificultate în a vorbi.

4. Dificultate în scoaterea limbii de-a lungul maxilarului inferior și a dinților.

5. Probleme cu suptul, mestecatul și înghițirea.

6. Pierderea în greutate în stadiul incipient de creștere.

Două moduri de a trata legătura limbii la copii:

Majoritatea medicilor diagnostică prezența frenulului lingvistic în timpul primului examen al nou-născutului. Odată diagnosticat, tratamentul medical adecvat este prescris imediat. În condițiile în care legătura limbii continuă chiar și la câteva săptămâni sau chiar luni după naștere și este observată de părinți, medicii pot sugera o intervenție chirurgicală. Există două tipuri de intervenții chirurgicale care se aplică pentru a trata legarea limbii la copiii mici cu succes și în siguranță.

A. Frenectomie
Acesta este o intervenție chirurgicală simplă pe care medicii o efectuează cu sau fără anestezie. Medicul examinează frenulul lingual, taie țesuturile și le eliberează cu ajutorul foarfecelor sterile. Beneficiul este un disconfort minim alături de un tratament rapid. Acest tratament rareori prezintă vreo complicație.

Citește și:   Poziții corecte ale bebelușilor în marsupiu

2. Frenuloplastia
Acest tratament este adoptat atunci când țesuturile sunt destul de groase și ar fi dificil de îndepărtat prin Frenectomie. Aceasta este o  intervenție chirurgicală invazivă și necesită cu siguranță anestezie generală. Post operator rana se închide cu suturi și încet limba se reface. Infecțiile orale, sângerarea și vătămarea glandelor salivare sunt unele dintre complicațiile comune ale acestui tratament. Majoritatea medicilor recomandă și exerciții ale limbă și logopedie pentru recuperarea post-chirurgicală.

Limba legată este o problemă foarte frecventă și, datorită dezvoltării științei medicale, astăzi avem un tratament eficient. Așadar, acordați atenție dezvoltării fizice a copilului dvs. și apelați din timp la îngrijirile medicale necesare, dacă este necesar. Nimic nu contează mai mult decât sănătatea celui mic.

Lasa un comentariu