Este cunoscut faptul că sacina scade imunitatea gravidelor, așa că le poate face mai sensibile la gripe sau la alte tipuri de viruși și bacterii. Iar dacă ești însărcinată iarna sau în sezoanele cu gripă, atunci riscurile sunt, evident, mai mari. În plus, o femeie gravidă are un risc de 4-5 ori mai mare de a dezvolta complicații din cauza gripei, decât un alt adult sănătos. Cea mai frecventă complicație care poate surveni este bronșita, o inflamație a căilor respiratorii inferioare, dar și alte afecțiuni mai grave: otite, meningite, encefalite, endocardite și chiar șoc septic.
Ca măsuri de prevenire recomandă specialiștii:
- vaccinarea antigripală a gravidelor
- evitarea aglomerației, a staționării pe holurile clinicilor, spitalelor ori alte locuri în prezența persoanelor răcite
- spălarea și dezinfectarea deasă a mâinilor, evită să atingi fața, gura, ochii, nasul când ești în spații publice și atingi diverse obiecte
- dacă în casă ai un sisem de încălzire, pune pe calorifere/ sobă un vas cu apă pentru a preveni uscarea mucoasei nazale, fapt care favorizează dezvoltarea virușilor și a altor microbi; mai poți folosi umidificatoare, sprayuri nazale cu sare marină sau sare Emser naturală
- manâncă sănătos, multe fructe și legume proaspete
- hidratare corectă – cel puțin 2l de lichid pe zi
Simptome gripă:
- febră mare și prelungită, peste 39C
- stare generală proastă
- dureri de cap și musculare, uneori dureri articulare
- lipsa poftei de mâncare
- nas înfundat și durere în gât
- secreții nazale apoase și strănut
- oboseala extremă.
Gripa în sarcină se asociază cu un risc ceva mai mare de naștere prematură, și există chiar pericolul că micuțul să moară imediat după naștere sau în primele câteva zile. De asemenea, gripa contactată în primul trimestru de sarcină se poate asocia cu anomalii congenitale, în special cu defecte de tub neural și probleme cardiace, cel mai probabil din cauza febrei pe care o experimentează gravida în această perioadă deosebit de importantă pentru dezvoltarea embrionului. De asemenea fătul mai poate fi afectat dacă se complică cu alte afecțiuni, dacă folosim medicație sau leacuri populare necorespunzătoare.
Ce poți să faci în caz de gripă dacă ești gravidă:
În primul rând stai acasă la căldură, odihnește-te și te hidratează corect.
Întreabă medicul curant sau de familie dacă în zona ta se administrează medicamete antivirale în gripă. Trebuie să știi asta dinainte pentru că sunt de folos numai dacă te prezinți în primele 48 de ore de la apariția simptomelor ca să le primești.
Pentru febră poți folosi paracetamolul simplu, doar în caz că febra nu scade, cere medicului să îți prescrie alt antitermic.
O supă de pui caldă, un ceai de ghimbir cu lămâie și cu miere pot fluidifica secrețiile și ajuta la vindecarea gripei.
Ca și ceaiuri de plante, unele persoane enumeră teiul, menta, mușețelul, gălbenelele, coacăzele, măceșele, fructele de pădure și ghimbirul ca fiind sigure în sarcină. Condiția este ca plantele/ fructele uscate să fie adăugate în cantități mai mici, infuzate și nu fierte și consumate doar 1-2 căni pe zi, maxim 4 zile la rând. De asemenea mai rar în ultimul trimestru de sarcină. Nu folosiți alte ceaiuri de plante, cataplasme, băi fierbinți sau alte leacuri populare pentru că fătul poate fi afectat.
Spălăturile nazale cu apă cu sare și inhalările (ser fiziologic, apă fierbinte) pot ajuta în caz de secreții nazale.
Nu lua nici un medicament fără recomandarea ostreticianului sau medicului de familie.
Prezintă-te imediat la urgență dacă observi: respirație dificilă, durere în piept sau abdomen, febră care nu scade cu antitermice, amețeală, leșin sau confuzie, secreții cu sânge (nazale, expectorate, din ureche), vărsături, rigiditate a cefei, dacă sângerezi sau fătul nu mai este la fel de activ ca de obicei.