Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Ecografiile de sarcină- câte să faci și ce rol au

Ecografiile de sarcină- câte să faci și ce rol au

Ecografia de sarcină ajută medicul să afle dacă fătul se dezvoltă normal. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda să faceți una sau mai multe ecografii în diferite stadii ale sarcinii. De obicei are loc trimestrial, dar poate să fie făcută și mai des dacă există anumite probleme. Această analiză poate fi utilizată pentru a verifica anatomia fătului, dacă există defecte sau probleme dar și pentru a obține informații despre sănătatea gravidei.
Foarte importantă este considerată morfologia fetală de trimestru II. Se efectuează între 19 și 22 de săptămâni de sarcină.  Această va fi o ecografie abdominală care permite evaluarea dezvoltării fătului și aspectul diverselor organe. Este o ecografie mai amănunțită întrucât evaluează dacă organele fătului (inima, ficatul, rinichii), capul, coloana vertebrală, bazinul și membrele s-au dezvoltat în mod corect.

Cum funcționează o ecografie?

Aparatul de ecograf folosește unde sonore de înaltă frecvență pentru a crea imagini cu fătul și organele de reproducere (cum ar fi uterul și colul uterin). Examenul durează între 20 și 40 min. În prezent se pot face și ecografii 4D, în care sunt observate, pe lângă caracteristicile morfologice ale organismului, și cele funcționale. O astfel de ecografie oferă o imagine în mișcare a fătului și poate oferi uneori mai multe detalii decât o ecografie bidimensională.

Citește și:   Metode naturale de ameliorare a grețurilor din sarcină

Există două modalități de a face o ecografie în timpul sarcinii – prin pielea abdomenului (burtă) sau în interiorul vaginului (de obicei când sarcina este mică).

În timpul unei ecografii abdominale, medicul pune un pic de gel pe burtă și mișcă dispozitivul cu ultrasunete pe piele. Gelul este rece și s-ar putea să simțiți un pic de presiune, dar nu este dureros.

În timpul unei ecografii vaginale, medicul va introduce dispozitivul cu ultrasunete în vagin. Se simte ca un examen vaginal obișnuit pe care l-ați putea avea în timpul unei vizite la ginecolog. S-ar putea să simțiți un pic de presiune, dar nu este dureros.

Medicii, moașele sau tehnicienii  ecografi instruiți îți vor face ecografia și vor citi rezultatele.
Ecografia nu este dăunătoare fătului sau gravidei, nefiind un test invaziv și nici care să radieze persoana.

În funcție de cât de avansată este sarcina, imaginile obținute cu ultrasunete ajută medicul:

  • să estimeze vârsta fătului și data probabilă de naștere
  • să vadă poziția placentei
  • să vadă dimensiunea, poziția, mișcarea, respirația și ritmul cardiac al fătului
  • să vadă cantitatea de lichid amniotic din uter
  • să observe dacă sarcina este unică sau multiplă (gemeni, triplete etc.)
  • să localizeze fătul în cazul unor proceduri ca amniocenteza
  • să precizeze sexul copilului (după luna a 4a)
  • ecografia poate fi de asemenea folosită pentru a detecta anumite defecte la naștere, cum ar fi sindromul Down, malformații fizice și alte probleme ale fătului
  • o ecografie este utilă și în cazul unor complicații intervenite în sarcină, pentru a diagnostica natura lor și a le trata: sângerări, suspiciuni de sarcină molară sau extrauterină etc.
  • înainte sau în timpul travaliului o ecografie va arăta dacă fătul este poziționat bine pentru naștere, dacă colul este deschis, semnele vitale ale fătului, starea placentei etc

Lasa un comentariu