Specialiștii afirmă că suptul degetului este ceva foarte normal la bebeluși și că poate de fapt să apară chiar în faza prenatală, unii nou născuți având clar urme că au făcut asta intens înainte de a veni pe lume.
La baza acestui obicei stă instinctul de supt, de hrănire, și de aceea va apărea în principal când bebelușului îi este foame sau nu s-a săturat cu laptele mamei. Când un copil este hrănit la sân, durează în medie 15-20min, dar din sticlă mai puțin și cel mic va încerca să compenseze această diferență sugându-și degetul. O soluție ar fi să-i prelungim timpul de supt cu biberoane cu găuri mai mici. De asemenea să îl hrănim conform indicațiilor corespunzătoare vârstei și nu mai rar (în primele luni se hrănesc mai des).
O altă cauză a suptului degețelelor poate fi o încercare de auto-alinare. Dacă pusul la sân sau sticla cu lapte îi liniștește când plâng și le este foame, ei asociază aceasta și cu alte tipuri de disconfort și vor suge degetul ori de câte ori sunt uzi, au colici, vor să fie luați în brațe etc.
Când le ies dinții, degețelul le poate alina gingiile inflamate, care îi mănâncă sau dor. Este ceva normal. Dacă le dăm o jucărie specială pentru dințișori, frecvența cu care își sug degetul poate scădea. În plus, formatul degetului supt le poate deforma dinții de lapte și uneori și maxilarul.
Acest obicei ar trebui să dispară în jurul vârstei de 6-8 luni dar la unii copii poate fi reluat sau se poate prelungi până la 3-6 ani. Dacă la peste 3 ani, specialiștii vorbesc despre posibile probleme emoționale, copilul nesimțindu-se destul de iubit sau în siguranță, sub 3 ani nu trebuie să fie un motiv real de îngrijorare.
Ce puteți face pentru a-i dezvăța să-și sugă degetul:
- dacă le atrageți atenția, le scoateți brutal degetul din guriță sau îi ghiontiți ori insultați să nu mai facă asta, nu va ajuta cu nimic, mulți copii vor fi chiar mai neliniștiți și anxioși în acest caz și obiceiul va fi mai des nu mai rar;
- nu vor ajuta nici tradiționalele sfaturi să le pui substanțe iuți sau cu gust rău pe deget, pot funcționa pe moment dar asta nu va rezolva problema;
- dacă este un copil mai mare de 3 ani, problemele lui emoționale pot să se agraveze dacă veți încerca să râdeți de el, să-l faceți să simtă rușine, vină etc;
- hrănitul corect ca timp și cantitate, schimbatul sau să i se acorde puțină atenție când își pune degețelul în gură, poate scurta perioada în care îl sug la vârste foarte mici;
- când mai crește, ați putea să îi distrageți atenția cu o jucărie, impicându-l într-un joc sau activitate în care să-și folosească mâinile, etc. Băiețelului fratelui meu îi plăcea să se agațe de o bară sau ceva cu mânuțele. Când i-a montat o bară deasupra pătuțului, foarte rar și-a mai supt degetul pentru că era ocupat cu asta.