Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Cum să-ți îmbraci bebelușul iarna

Cum să-ți îmbraci bebelușul iarna

Mai întâi trebuie să aveți în minte că bebelușii au o temperatură în general mai crescută ca a adulților, febră fiind considerată abia peste 38 grade C. Totuși pielea lor este mai fină, sensibilă și pot pierde mai repede căldura.

Cum să-l îmbraci în casă

Există mitul în popor potrivit căruia trebuie să faci multă căldură în casă dacă ai un copil mic. Dar atenție: temperatura ideală pentru bebeluș în timpul nopții este cea cuprinsă între 17 – 20 grade Celsius, iar ziua între 22 – 24 grade Celsius. Nu mai mult! Un termometru de cameră poate fi de mare ajutor.
Supraîncălzirea poate determina o mulțime de efecte nedorite la bebeluși: insomnii, agitație, răceli frecvente, deshidratare, febră iar cea mai severă poate fi sindromul morții subite.

Ca să verifici dacă bebelușul este cald sau are nevoie de mai multe haine, verifică cu mâna temperatura de pe spatele sau burtica lui și nu de la mânuțe sau picioare pentru că ele sunt în mod normal mai reci decât restul.  Căldura excesivă din casă sau exagerarea cu îmbrăcămintea le pot crește temperatura sau îi poate face să transpire. Atunci trebuie să-l lași mai lejer, cu mai puține haine. Dacă e rece, mai dă-i ceva pe deasupra.

În plus copiii se mișcă mult, cei măi mărișori fac efort, se târăsc, fac primii pași și asta îi încălzește suplimentar. De aceea ideal este să nu-l îmbraci în casă cu prea multe. După cum se știe, căldura și transpirația fac pielea celor mici să facă iritații și edeme și asta se poate întâmpla și iarna, nu doar în anotimpurile călduroase.

Citește și:   10 semne care îți arată că vei naște curând

Noaptea îmbracă-l cu o pijama mai groasă, eventual cu un boddy flaușat de tip salopetă cu șosetuțe incluse. Doar dacă în camera lui e foarte frig îl mai poți băga într-un sac de dormit special pentru bebeluși cu capse sau fermoar sau înfașă-l într-o păturică. Medicii interzic folosirea de plăpumi, dune, pături groase puse libere peste bebeluși în pătuț înainte de vârsta de un an, deoarece aceștia le pot trage pe față și se pot sufoca.

Cum să-l îmbraci la ieșirile afară

Sosirea anotimpului rece nu trebuie să fie un motiv să ții bebelușul doar în casă. Dacă temperaturile nu scad sub minus, îl poți scoate zilnic la plimbări de 15-30 min. Hăinuțele trebuie să acopere în întregime pielea lor sensibilă dar nu exagera cu multe straturi, căciuli peste căciuli etc. Îl poți eventual băga într-un combinezon sau sac de dormit pentru bebeluși.
Dacă sunt prea îmbrăcați afară și transpiră, aceasta va mări riscurile să se îmbolnăvească iar temperatura corpului să le scadă mai rapid.  În plus, mai multe straturi de îmbrăcăminte în exterior îi pot face pe cei mici imobili, niște păpuși inerte, iar lipsa posibilității de mișcare le scade de fapt temperatura, împiedică buna circulație a sângelui și predispune extremitățile la degerături.

Citește și:   Nou studiu- Expunerea prenatală la poluare poate provoca astm la copii

Cel mai bine este să folosești îmbrăcăminte mai grosă dar nu foarte multe straturi, de preferat o gecuță sau ceva ce poți îndepărta ușor la intrarea într-un magazin sau alte locații încălzite. Folosește materiale naturale și nu sintetice la hainuțele care iau contact cu pielea pentru a preveni iritațiile și supra-încălzirea.

Dacă îl pui în scaunul mașinii, nu-i da pe el geci sau costume groase deoarece acestea compromit siguranța. Mai bine încălzești mașina mai întâi sau îi pui o păturică peste după ce închei centurile de protecție.

Verifică din când în când bebelușul. Cel mic va da semne dacă temperatura de afară îl deranjează, va începe să plângă, va fi agitat, palid sau vinețiu în zona buzelor, nasului, urechilor. Atunci trebuie să-l duci cât mai repede într-o încăpere încălzită. Dacă îi este cald va fi transpirat, cu părul ud, mânuțele, obrajii și picioarele roșii iar respirația lui poate fi mai rapidă.

Dacă intenționezi să îl pui să se joace în zăpadă sau să-l transporți prin ninsoare, trebuie să îi dai hăinuțe impermeabile sau căruciorul să aibă protecție deasupra.