Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Cum calculezi corect vârsta sarcinii

Cum calculezi corect vârsta sarcinii

O tipă se plângea de curând pe un forum de discuții despre sarcină și nașteri:

”Doctorii ăștia sunt incompetenți. Cum să fiu însărcinată în 6 săptămâni? Trebuia să îmi vină ciclu pe 12 februarie, cam acum 2 săptămâni. Și ei cred că am deja 6 săptămâni? Dar ce, se fac copiii în prima zi de menstruație? Cum o să știu când o să nasc, dacă nu au habar să stabilească cum trebuie vârsta fătului?”

Pentru cele care aveți încă dubii că un medic sau altul nu v-ar calcula corect vârsta sarcinii, trebuie să știți următoarele lucruri:

Este destul de greu de cunoscut momentul exact al fecundării ovulului de catre spermatozoid, mai ales în cazul sarcinilor neprogramate. De aceea medicii au adoptat o procedură standard de a calcula durata sarcinii în funcție de prima zi a ultimei menstruații. De atunci se începe practic numărătoarea săptămânilor de sarcină.

Tot în funcție de asta se poate stabili inițial și data probabilă a nașterii prin adunarea celor 40 – 42 de săptămâni la data ultimei menstruații. Și aici veți avea o mică surpriză pentru că 9 luni nu ar prebui să aibă mai mult de 38 de săptămâni. Corect, nu? Dar diferența vine tocmai din faptul că se ține cont de probabilitatea concepției, care poate să se fi petrecut oricând în luna de după ultima mentruație.

Citește și:   Exerciții pe durata sarcinii

Fie că folosiți tabele de sarcina sau calculatoare de sarcină, toate folosesc aceeși formulă de mai sus și inevitabil, vi se cere data de început a ultimului ciclu.

În sarcinile programate, în care s-a cunoscut cu exactitate perioada ovulației și data când s-a ”încercat” conceperea unui copil, este ceva mai simplu de știut o vârstă exactă.

Mult mai complicat este în cazul femeilor care nu au menstre regulate.

Dar nu vă îngrijorați prea tare, acesta nu este singurul mod de a stabili vârsta unei sarcini.

Ecografiile pot depista, de asemenea, vârsta sarcinii

Cu ajutorul ecografiilor fetale se poate stabili, în funcție de mărimea și gradul de dezvoltare al fătului, vârsta gestațională. Cu cât ecografia se face mai devreme, cu atât medicul va aprecia mai precis vârsta sarcinii. Săptămânile 7-10 de sarcină sunt cele mai potrivite pentru vizita ta la ginecolog, pentru a calcula data concepției cu ajutorul ecografiei. Conform măsurătorilor, se poate estima data probabilă a nașterii, dar de data aceasta cu o aproximație de câteva zile.

Până în săptămâna a 13 a de sarcină, se măsoara la ecograf lungimea cranio-caudală a fătului (distanța de la vârful capului până unde se termină fundulețul). După această săptămână se măsoară capul fătului și osul coapsei sau fătul în întregime.

Citește și:   Ecografiile de sarcină- câte să faci și ce rol au

Și înainte de săptămâna a 7a se pot observa la ecografie sacul, cavitatea amniotica și embrionul dar mai sigur se pot face măsurătorile după săptămânile 7-8.

Testul de sânge HCG

Detectarea prin acest test a nivelului Gonadotropinei corionice umane, poate confirma existența sarcinii și arăta prin valorile sale o vârstă aproximativă a fătului, dar trebuie corelat cu rezultatele ecografiei pentru mai multă exactitate.

Lasa un comentariu