Unul dintre componentele care nu ar trebui să fie inclus în alimentația copiilor sub 2 ani este zahărul. Și se înțelege că nici alementele care conțin adaosuri de zahăr: bomboane, prăjituri și alte deserturi dulci, băuturi carbogazoase, ciocolată etc. Zahărul conține multe calorii iar un copil de această vârstă nu are nevoie de mai mult de 1000 de calorii pe zi.
Zahărul și diversificarea alimentației:
Un fapt general acceptat astăzi de către specialiști este acela că există o înclinație a celor mici pentru dulciuri, datorită zaharurilor conținute de laptele de mamă. Cu toate acestea, trebuie să evităm să introducem în alimentația lor dulciurile prea devreme.
„La vârstele foarte mici – de sugari, bebeluşi, copii preşcolari – vorbim în primul rând despre un anumit necesar proteic, glucidic, lipidic, care să asigure buna funcţionare a organismului, creşterea fizică şi dezvoltarea cognitivă a copilului. În primele luni de viaţă, atunci când se începe diversificarea, este bine să începem cu alimente naturale, cu legume, cu fructe, care au conţinutul lor de zaharuri. Din acest motiv nu se recomandă introducerea sării şi zahărului în alimentaţie, pentru că nu e necesar“, subliniază dr. Mihaela Oros.
Potrivit unui nou raport de la Universitatea de Medicina din Atlanta, SUA, şase linguriţe de zahăr pe zi pentru copii, sunt mai mult decât periculoase. Cantitatea este echivalentul unui baton mic de ciocolată sau mai puţin de o cutie de suc, în condiţiile în care o cutie de Cola conţine aproximativ 10 linguriţe de zahăr.
„Copiii care mănâncă alimente încărcate cu adaos de zahăr tind să mănânce mai puţine alimente sănătoase, cum ar fi fructe, legume, cereale integrale şi produse lactate cu conţinut scăzut de grăsimi, care sunt bune pentru sănătatea inimii. ” concluzionează acești cercetători.
Pentru o dezvoltare armonioasă copiii au nevoie de alimente de calitate înaltă, cum ar fi legumele proaspete, fructele și cerealele, care conțin substanțe nutritive esențiale pentru a susține creșterea.
Pe de altă parte, se spune că, dacă oferim dulciuri prea devreme, copiii vor fi predispuși să consume o cantitate mai mare mai târziu.
Alte efecte ale dulciurilor la copii mici:
Bebelușii hrăniți cu zahăr sunt mai târziu predispuși la complicații cardiovasculare, diabet și obezitate.
Dulciurile mai pot afecta dinții bebelușului iar cele prea mici le pot provoca înecare, nefiind obișnuiți să sugă dropsurile sau să înghită bucăți mai mari.
Componentele din anumite dulciuri pot provoca alergii grave: nuci, alune, grăsimi etc.
Multe dulciuri din comerț conțin coloranți și alte chimicale, foarte nocive la vârsta lor.
Glazura sau alte deserturi făcute cu ou crud sunt periculoase înainte de 2 ani, crescând riscul infectării cu salmonela.
De asemenea îi pot face agitați, le poate afecta atenția și puterea de învățare.
Sfaturi utile pentru părinți:
- Dacă nu puteți evita oferirea de dulciuri complet, optați pentru înghețată de casă, care are calciu, deserturi din fructe, piureuri, iaurt cu fructe, budinci și tarte.
- Atenție că și laptele de mamă, formulă, pâinea, fructele și chiar unele legume conțin zahăr așa că trebuie să calculați și asta la cantitatea zilei de calorii și zaharuri.
- Nu vă faceți un obicei să folosiți dulciurile ca recompense pentru cel mic
- Mierea de albine se poate introduce după 12 luni, dar cu precauție pentru că poate produce alergii și nu mai des de 1-2 ori pe săptămână
- Căutați rețete de dulciuri de casă fără zahăr și cu ingrediente sănătoase