Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Baia bebelușului

Baia bebelușului

Baia în prima lună

În primele săptămâni de viață bebelușii nu au neaparat nevoie de baie zilnică. De fapt până când le cade buricul medicii recomandă să nu îi punem în apă deloc, ci doar să-i ștergem cu o cârpă curată sau prosop înmuiate în apă. Asta pentru a evita infectarea locului de tăiere a cordonului ombilical.
Mai apoi folosește apă fiartă și răcită, pusă într-o cădiță a lui. Încearc-o să fie călduță. poți folosi un  termometru special sau încheietura mâinii tale, cotul nu este cel mai sensibil. Poți folosi o cădiță specială cumpărată sau orice lighean sau balie în care încape. dar nu se recomandă să-i faceți baie în prima lună în cadă, chiuvete sau în recipiente folosite de alți membri ai familiei.
Dezbracă bebelușul și pune-l imediat în apă, dar dacă mai durează, acoperă-l cu un scutec, micuții se agită sau se sperie când sunt complet dezbrăcați.
Atenție bebelușii pot fi foarte alunecoși, așa că pune puțină apă, nu multă și așează pe fundul băliuței un scutec sau un covoraș anti-alunecare special.
În prima lună nu este indicat să folosești săpun, șampon sau alte produse deoarece pielea bebelușului este foarte sensibilă și poate face alergii.

Încă de când începi băile în cădița lui, introdu bebele treptat să se învețe cu apa, vorbește-i, zâmbește-i și fii calm/ă, altfel va dezvolta frică de apă. Se mai sperie și din cauza temperaturii diferite a apei așa că îi poți la început uda pe mânuțe, picioare, introdu-i treptat. Dacă plâng și se agită, reia spălarea cu cârpa umedă și mai încearcă peste câteva zile. O experiență inițială traumatizantă îi va face să plângă și să fie mereu agitați la baie.

Evită să-i speli cu această apă ochii și fața, folosește niște dischete demachiante sau pansament înmuiate în ser fiziologic pentru asta.
Scoate-l pe un prosop pregătit din timp, de preferat din cel cu glugă.
După ce îi speli în partea din față, întoarce-i cu fața în jos pe brațul tău și spală-i și pe spate.

Citește și:   Cum să reduci cheltuielile cu bebelușul tău

În prima lună o baie de 2-3 ori pe săptămână este de ajuns. În rest folosiți șervețele umede pentru curățare de câte ori îl schimbați, sunt recomandate cele fără parfumuri.
După baie se poate unge cu ulei special de bebeluși, poate chiar să îi faceți un mic masaj. Alte creme sunt periculoase în primele săptămâni iar pudra de talc poate usca pielea.

Baia până la 6 luni

Probabil după prima lună bebelușul s-a învățat deja cu baia și la fel și părintele.Nu vă mai temeți că îl scăpați în apă, că îi frângeți ceva când îl spălați etc.  Îi puteți acum spăla zilnic sau la 2 zile. Țineți-i capul și gâtul cu o mână deasupra apei și spălați-l cu cealaltă (unele băliuțe au suport sau există colaci ori suporturi gonflabile pentru bebeluși). Luați tot ce aveți nevoie lângă cădiță, pentru că nu veți putea să vă deplasați după. Folosiți produse speciale pentru bebeluși pentru a evita uscarea pielii și iritațiile.

Puteți acum introduce săpun sau șampon de copii dar atenție la posibilele alergii. Multor micuți nu le place când sunt udați sau spălați pe cap. Așa că puteți începe să-i spălați zona capului înainte de a-l băga de tot în apă. Este un mit că trebuie evitat să intre apa în urechile bebelușului deoarece se produc infecții. De fapt asta este singura modalitate de a curăța urechile celui mic, apa călduță dizolvă și face ceara să se elimine. După spălare curăță-i urechiușele  la suprafață cu vârful unui deget înfășurat în prosop, dar nu folosi bețișoare sau alte modalități de curățare în adâncime.

Citește și:   7 elemente esențiale de care ai nevoie la un botez deosebit

Folosește un prosopel mic moale sau un burete flaușat pentru bebeluși pe care să aplici săpun și spală-l cu delicatețe, fără să freci. Începe cu zonele mai curate și apoi treci la restul. Insistă la încheieturi și pliuri.  Mai ales curăță-l corespunzător în zona gâtului și inghinală, pentru că acolo se strînge murdăria și se poate irita. Clătește-l apoi cu apă curată.
Băieții nu au nevoie de decalotare, spălare înăuntrul organului penisului sau alte proceduri dureroase, pielea care acoperă organul sexual se va detașa singură când va crește și atunci se va curăța diferit.

Baia după 6 luni

Nu este foarte diferită decât până la această vârstă, atât că micuțul crește, se mișcă mai mult, învață să stea în funduleț. Unii preferă să se și joace în apă, vor avea succes jucăriile micuțe de baie. Poate părea o etapă mai ușoară dar de fapt nu este așa. Este risc mai mare ca cel mic să ajungă sub apă, să alunece, acum că se mișcă mai mult. Așa că nu-l lăsa nici o clipă singur în apă. Nu are nevoie de o cantitate mare ca să se înece.
Tot la baie, mai exact după, poți să le verifici unghiile, să le tai, dar nu face asta în același timp cu baia dacă de obicei plâng când le tăiați. Tratați din timp orice iritație de la scutece sau a pliurilor. Se aplică ulei sau cremă de bebeluși, sau pudră la copiii mai mari și în anotimpul călduros când ei transpiră foarte mult.
Unii părinți îi pun la vârsta asta în cadă. Copiii sunt acum mai puțin sensibili dar tot trebuie să curățați și să dezinfectați cada corespunzător înainte de a-i pune.