Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

7 elemente esențiale de care ai nevoie la un botez deosebit

7 elemente esențiale de care ai nevoie la un botez deosebit

Momentul botezului este unic pentru cel mic dar și pentru părinți, nași, rude etc. Din punct de vedere religios, semnificația este aceeași, indiferent de locul și de accesoriile alese: creștinizarea noului născut și încorporarea lui în Trupul lui Hristos care este Biserica. Dar există câteva elemente care pot să facă acest eveniment comun unul original, extraordinar, de care își vor aduce aminte mult timp participanții la botez:

1. Trusoul de botez ales creativ

Nu am scris pur și simplu “alege un trusou de botez” adică pânză de mir, un prosop, fașă, sticluță de mir și săpun. Alegerea unui trusou de botez este foarte importantă, mai ales designul acestuia. Astăzi majoritatea botezurilor au o tematică anume aleasă de părinți sau de nași. Iată câteva exemple: prinț, prințesă, tradițional, camee- elegant, personaje din desene animate, îngeri, baroc, inimioare, ursuleți etc.

Dacă optezi pentru cumpărarea unui trusou complet, culorile, aplicațiile și broderiile lui alcătuiesc o poveste așa că te scutește de grija asortărilor și căutărilor asidue de produse care să fie potrivite tematicii botezului pregătit. Există și magazine unde pot fi personalizate gratuit la cerere cu numele copilului, data nașterii sau a botezului, mesaje scurte etc. Un trusou de botez cu specific poate deschide calea către originalitate, băiețelul sau fetița ta devenind personajele unui basm sau ale unei ceremonii pline de farmec și elegantă.

2. Lumânarea de botez

Este bine ca aceasta să fie asortată cu trusoul. De fapt unele trusouri sunt complete și conțin și lumânarea sau hăinuțele de botez, decorațiuni etc. Lumânarea este necesară pentru ceremonia de la biserică și reprezintă credința eternă în Hristos, ce îl va călăuzi pe cel mic toată viață. Ea va fi purtată de nași, care sunt părinții spirituali ai copilului, cu rolul de a contribui la educația sa și de a-i arăta drumul cel bun.

Citește și:   10 complicații comune la naștere

Este bine că lumânarea să fie lungă sau de lungime medie și să fie frumos decorată cu flori, plante uscate, jucării, panglici, tiul, motive tradiționale, diverse etichete cu nume sau cu mesaje etc. Și lumânările sunt o piesă forte în ceremonia botezului, dându-i un plus de stil și întărind tematică aleasă.

3. Hăinuțe de botez

Ai nevoie de un rând de haine pentru a-l îmbrăca pe cel mic după scoaterea din apa botezului. În general sunt cumpărate de nași. Poți opta pentru un stil de haine tradiționale românești, acum la modă, sau pentru stiluri mai elegante, tip prinț, prințesă, haine personalizate sau cu broderii din desene animate care să se potrivească cu tematica aleasă.
Cu niște hăinuțe de efect finul sau finuța ta pot deveni stelele petrecerii, personaje magice de poveste iar hainele vor fi păstrate ca bijuterii mult timp, amintindu-le despre cea mai minunată zi a începutului lor de viață.

4. Păturică

Nu folosesc toți, dar de obicei un set complet de botez conține și o păturică sau plăpumioară în care se pune cel mic după botezul și îmbrăcarea lui. Mai ales dacă afară este puțin răcoare, un astfel de accesoriu este foarte util și îl poate proteja pe noul creștin de răceală, porii fiind deschiși după scăldarea în cristelniță. În plus, părinții o pot folosi și după botez la purtarea bebelușului sau la învelirea acestuia.
Pentru a fi asortate cu tematica botezului, putem decora și aceste păturici moi cu diverse broderii, dantelă, motive tradiționale etc.

5. Cutie decorată

În general astfel de cutii sunt super-potrivite pentru a transporta în ele componentele trusoului (pânză de mir, fașă, prosop, etc). Dacă optați pentru un trusou set, acesta are de obicei și o cutie asortată cu tematica respectivă, decorată la fel sau cu numele copilului botezat. Dar pot fi achiziționate și separat în caz că ați cumpărat separat obiectele trusoului.

Pot fi decorate creativ
cu fundițe, panglici, flori, broderii, tiul, mici jucării etc. Se pot achiziționa cutii rotunde, pătrate, dar la nevoie poate fi folosit și un coșuleț frumos decorat. Aceste cutii pot păstra lucrurile necesare la biserică în ordine dar dau și un aer special evenimentului, e diferit când scoți aceste elemente pline de simbolistică dintr-o sacoșă sau o cutie obișnuită și nu dintr-o cutie frumos decorată.

Citește și:   Probleme de somn la bebeluși și cauzele lor

6. Cutie pentru prima șuviță

La botezul ortodox preotul taie 4 șuvițe din părul bebelușului care se pun în cristelniță, în apa care se va răsturna lângă clădire, ca tribut simbolic al noului botezat la temelia bisericii. Totuși multe familii doresc să păstreze și ele o șuviță în amintirea acestui important eveniment și atunci ai nevoie de o cutiuță pentru a o pune și a o păstra.

Trebuie să fie de dimensiuni reduse și, dacă este posibil să fie asortată cu tematica sau celelalte elemente ale trusoului.

7. Mărturii de botez

Sunt mici cadouri-amintire pe care invitații le vor lua acasă la sfârșitul petrecerii. Ele pot varia în funcție de tematica evenimentului sau de preferințele părinților, putând să fie haioase, elegante, fotografii cu cel mic, monograme etc. Transformați botezul în ceva ce oamenii își vor aminti mult timp și prin aceste mici obiecte de aducere aminte.
Aceste 7 elemente trebuiesc privite că un întreg, să aibă același stil, să contribuie la conturarea unei tematici unice și originale, să facă botezul celui mic un eveniment super-reușit.

Lasa un comentariu