Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

De ce să îi ceri iertare copilului când greșești

De ce să îi ceri iertare copilului când greșești

Oamenii mari fac mai multe greşeli decât copiii lor. Nu de puţine ori greşelile unui adult sunt mai grave decât sunt cele pe care le fac cei mici. Şi mai grav este atunci când un părinte greşeşte faţă de copilul său.

Atunci când comiţi o greşeală faţă de copilul tău, nu este suficient să îţi recunoşti vină, dar este foarte important să îi spui celui mic că îţi pare rău. În felul acesta îi demonstrezi că îi respecţi şi îi apreciezi părerile şi sentimentele.

De asemenea, îl înveţi o lecţie importantă şi anume aceea că este important să îi respecte pe cei din jur şi cum să îşi asume responsabilitatea pentru greşelile lor.

Un episod petrecut în familia Mihaelei, vine să demonstreze cât de important este să îţi ceri scuze atunci când realizezi că ai încălcat limitele şi să îi spui copilului tău că îţi pare rău pentru gestul tău.

“M-am întors acasă foarte supărată după ce am fost să îmi iau maşină din service şi am aflat că reparaţiile aveau să coste de zece ori mai mult decât mă aşteptăm. O mulţime de planuri mi-au fost date peste cap, nu mai zic că ziua mi-a fost compromisă total. Când Carina, fiica mea s-a întors de la şcoală m-a anunţat că a luat cea mai mică notă din clasă la testul de la matematică. Mi-a căzut cerul în cap şi simţeam …că până aici mi-a fost. Am început să țip la ea şi să arunc o mulţime de reproşuri la adresa fiicei mele, apoi i-am cerut să plece în camera ei şi să nu mai iasă de acolo.
Peste câteva minute începusem să mă simt groaznic, mă simţeam ca ultimul om.
Mi-am dat seama că am exagerat şi că mi-am vărsat toate frustrările posibile pe fiica mea. În secunda următoare am fost în camera Carinei şi i-am spus cu toată sinceritate de care doar o mama e capabilă faţă de copilul ei, că îmi pare rău şi că nu ar fi trebuit să țip la ea. Am privit-o în ochi pe fetiţa mea şi privirea ei uşurată mi-a confirmat că am făcut exact ceea ce trebuia să fac.
Ce s-a petrecut peste câteva zile mi-a confirmat încă o dată cât de important este să avem grijă cum ne comportăm în preajma copiilor noștri şi mai ales cât de important este să spunem că ne pare rău atunci când greşim.
Carina şi fratele ei, Mihnea, jucau un împreună un joc. Când a început să piardă, fiica mea şi-a pierdut cumpătul, a început să ţipe, după care a răsturnat tabla de joc şi a ieşit că o vijelie din cameră.
Peste câteva minute, Carina a revenit în cameră şi i-a cerut iertare fratelui său după care i-a spus cuvintele magice: “Îmi pare rău, Mihnea”. Nu ştiut dacă s-ar fi întors atât de repede să îşi ceară scuze pentru comportamentul ei, dacă la rândul meu, eu nu mi-aş fi cerut scuze faţă de ea acum câteva zile.”
În povestea Mihaelei se regăsesc, cel mai probabil, foarte mulţi părinţi. Acest tip de comportament este, din păcate, frecvent şi asta datorită ritmului de viaţă şi stresului la care suntem supuşi cei mai mulţi dintre noi, în fiecare zi. Ce este important de reţinut este că atunci când îţi recunoşti greşeala şi îţi ceri iertare faţă de copilul tău, îi induci acestuia negreşit ideea să procedeze la fel atunci când face o greşeală.

Lasa un comentariu