Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

De ce copilul tău e timid. 5 sfaturi pentru a-l face mai sociabil

De ce copilul tău e timid. 5 sfaturi pentru a-l face mai sociabil

Comportamentul copilului este influenţat atât de factori genetici cât şi de mediul în care acesta se dezvoltă. De aceea, copilul ar putea deveni temător atunci când este pus într-o situaţie nouă şi nefamiliară.

Cum îl poţi ajută să scape de timiditate

Fii un exemplu. Poartă-te politicos atunci când ai un dialog cu alte persoane, pune întrebări potrivite şi stabileşte contact visual și cu persoanele străine.

Caută motivul timidităţii. Supraveghează-l cu atenţie pe cel mic că să vezi ce situaţie îi amplifică timiditate. Odată ce înţelegi temerile lui, vorbeşte cu el şi lucraţi împreună pentru a scapă de această problemă.

Antrenează-l pentru situaţiile dificile. Alcătuieşte mici scenarii şi lasă-l pe copilul tău să acţioneze pentru a-i testa reacţiile, pentru a observa cum se comportă chiar dacă totul nu e nimic altceva decât o joacă. De asemenea, pune-l pe cel mic să facă o listă cu temerile pe care le are în legătură cu o anumită situaţie: serbarea de la şcoală, o petrecere etc. Apoi încercaţi să găsiţi împreună soluţii pentru fiecare problemă. De asemenea, e bine să îi spui celui mic că e normal să fie anxios atunci când începe şcoală sau când cunoaşte oameni noi.

Citește și:   Pozitia ochilor dezvaluie cum gandim

Găseşte o nişă. Încurajează-l să se implice în activităţi care îi plac. Găseşte acel lucru care i se potriveşte, un loc în care poate face parte dintr-un grup, dar unde se poate remarca şi la nivel individual. Odată ce îşi va da seama că are un talent, încrederea în forţele proprii va creşte şi cu timpul va scapa de timiditate.

Ce e în neregulă cu etichetarea copilul?

De cele mai multe ori nu e benefic pentru un copil să aibă o eticheta ataşată la el – fie că este vorba de o eticheta de genul „supradotat” care pune presiuni nejustificate asupra lui sau o etichetă care scuză un comportament nesociabil cum ar fi „e doar timid”. Trebuie ştiut că cel mic nici măcar nu se poate gândi că el este timid sau nu consideră timiditatea lui că fiind un obstacol în activităţile pe care le desfăşoară. Mai mult, copilul dumneavoastră poate să nu vadă timiditatea lui că un obstacol. Dacă i se va vorbi copilului despre timididate, etichetându-l direct, el ar putea percepe asta ca pe un defect de personalitate. Aşadar, poţi spune despre el că „îi ia ceva timp pentru a începe să se simtă confortabil într-o situaţie nouă,” în loc să îl etichetezi direct că fiind timid.

Citește și:   10 sfaturi pentru a fi un tată mai bun

Dacă copilul tău a fost deja etichetat că timid, încearcă să îi schimbi această percepţie pentru a nu i se forma alte frustrări. Discută cu el cât mai prietenos şi laudă-l de fiecare dată când face un efort pentru a fi sociabil sau atunci când îşi manifestă dorinţa de a participa la un eveniment ce îi implică mai mulţi copii. Este la fel de important să îi încurajezi pe toţi cei din jur, rudele, prieteni de familie, şi profesorii, să evite și ei să îl eticheteze pe cel mic spunându-i că este timid.

Lasa un comentariu