Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Cum să nu te laşi manipulat de copilul tău

Cum să nu te laşi manipulat de copilul tău

Copiii manipulează ca să obţină ceea ce vor – un lucru pe care îl ştiu cei mai mulţi părinţi. De multe ori, părinţii ajung să cedeze uşor în faţa rugăminţilor celor mici care, aproape fără excepţie, încearcă să negocieze cu adulţii pentru a-şi atinge scopul.

Ceea ce ar trebui părinţii să înţeleagă este că, indiferent ce s-ar întâmpla, copiii vor încerca să obţină ce îşi doresc şi vor face acest lucru cu orice preţ. Evident, ca şi părinte vei ajunge să te simţi frustrat din cauza comportamentului manipulator al celui mic, însă încearcă să nu laşi să te afecteze foarte mult. Situaţia se poate complica, atunci când copilul va cauta noi şi noi metode să obţină ce vrea, dar şi în acest caz priveşte totul cât mai detaşat.

Este normal pentru un copil să ceară, să spună ce îşi doreşte şi să încerce să obţină tot. Tu, ca parinte, nu ar trebui să te superi pe cel mic, dar în schimb poţi să îl ajuţi pe copilul tău să găsească un echilibru între dorinţele pe care le are, auto-control şi integritatea sa.

Pentru a nu provoca un conflict în familie, cei mai mulţi părinţi obişnuiesc să cedeze şi să îndeplinească fiecare dorinţă a celui mic.

Citește și:   Cum îi ceri scuze copilului tău: strategii care funcţionează

Cea mai bună atitudine pe care o poţi avea ca părinte atunci când devii “victima” şantajului copilului tău este să încerci să nu se implici emoţional în această situaţie, pentru că dacă vei analiză puţin situaţia din exterior, realizezi că totul se întâmplă din cauză că, de fiecare dată, reacţionezi. Aminteşte-ţi întotdeauna că un copil manipulează doar atunci când părintele îi permite acest lucru!

Copiii ajung să înveţe în timp că un comportament tipic precum şantajul, mințitul, negocierea sau atunci când joacă rolul victimei îl ajută să obţină ce îşi dorește. Când acest tip de comportament devine o obişnuinţă atunci putem vorbi deja de un pericol.

Cum poţi îl faci să nu te mai manipuleze?

În primul rând încearcă să îţi dai seama care sunt factorii care te determină pe tine să te enervezi şi să reacţionezi. Acest lucru te va ajuta să ştii cum să îţi controlezi reacţiile atunci când cel mic încearcă să te manipuleze.

La fel de important este să ştii care îţi sunt limitele ca şi părinte. Nu te abate de la principiile tale, indiferent de metodele ingenioase pe care cel mic încearcă să le aplice pentru a-şi atinge scopul. Ascultă-l de fiecare dată, arată-i că îl înţelegi, dar nu te abate de la regulile stabilite.

Citește și:   Cum să improvizezi un tobogan cu apă în grădină

Într-un moment de calm, stai de vorba cu copilul tău, întreabă-l care sunt dorinţele lui şi cum aţi putea să rezolvaţi acestă problemă împreună.

Ascultă-l şi spune-i părerea ta onestă. Atunci când copilul înţelege că are cu cine să discute deschis despre ceea ce îşi doreşte va fi mai puţin tentat să obţină acest lucru indirect, prin tot felul de tertipuri.

Întotdeauna ai încredere în bunele intenţii ale copilului tău. E posibil să aibă nevoie de îndrumare în ceea ce face, dar ţine minte întotdeauna că niciun copil nu îşi manipulează părinţii pentru a-i pune într-o situație defavorabilă.

Cu calm vei reuşi să treci peste multe situaţii de acest fel. Atunci când îţi păstrezi calmul, îl vei ajuta pe copil să înveţe să îşi gestioneze propria viaţă. Drept urmare, el va fi mai deschis şi mai direct în ce priveşte dorinţele sale.

Lasa un comentariu