Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Greutatea în sarcină

Greutatea în sarcină

Este absolut normal să iei în greutate în timpul sarcinii! Aceasta demonstrează că bebelușul tău evoluează firesc.
O gravidă poate pune în perioada celor 9 luni între 10 și 20kg. Contează foarte mult de greutatea și indicele de masă corporală pe care le-ai avut înainte, la începutul sarcinii. O persoană mai grăsuță la început, va pune mai mult.
De asemenea, în sarcina gemelară te vei îngrășa mai mult, aproape dublu.

În primul trimestru de sarcină vei pune 200-300 gr pe săptămână, iar în al doilea și al treilea aproximativ 500gr, chiar și 1kg în ultimile 2 săptămâni. Desigur, dacă ai grețuri și vomiți sau nu poți mânca, poți chiar pierde în greutate în primul trimestru.

Totuși fiecare sarcină este diferită, atâta timp cât respecți recomandăruile medicului, un stil de viață sănătos și testele arată o dezvoltare corespunzătoare a fătului, poți ieși din acest grafic.

Unde se duc kilogramele luate?

– la copil – 2.5- 4 kilograme;
– placentă – aproximativ 1 kilogram;
– lichidul amniotic – 1 kilogram;
– uter – 1 – 1,5 kilograme;
– țesutul mamar –  1 – 1,5 kilograme;
– volum suplimentar de sânge – 2 kilograme;
– fluide din țesut maternal – 2 kilograme;
– depozite de grăsime în special în zona taliei –  2,5 – 4,5 kilograme;

Citește și:   10 alimente care nu trebuie să lipsească dacă sunteți gravidă

Când ar trebui să te îngrijorezi?

  • În caz de fluctuații bruște de greutate – îngrășarea trebuie să aibă loc gradat. Totuși fluctuațiile de câteva sute de grame de la o săptămână la alta sunt complet firești. Dacă, însă, te îngrași sau pierzi kilogramele brusc, este un semnal de alarmă și trebuie să te prezinți la specialist pentru a te asigura că este totul în regulă cu sarcina.   Creșterea bruscă a greutății în ultimul trimestru poate fi un simptom al preeclampsiei.
  • Când slăbești sau nu iei în greutate prea mult din cauza grețurior – la fel dacă nu poți mânca și în acest mod privezi bebelușul de vitaminele și nutrienții necesari. Grețurile sunt mai frecvente în primul trimestri dar pot dura mai mult la anumite persoane sau în caz de sarcină toxică. Pe termen scurt nu sunt consecințe grave dar o gravidă care ia mai puțin de 10 kilograme în timpul sarcinii există riscul să dea naștere unui bebeluș cu greutate mică sau chiar să nască prematur.
  • Când te îngrași prea tare –  prea multe kilograme puse în sarcină măresc riscul de hipertensiune arterială și diabet gestațional. La fel ca mama, fătul poate crește și el în greutate prea mult și atunci nu va fi posibilă nașterea naturală.

Lasa un comentariu