Echivalente alimentare pentru alcatuirea meniurilor la copii si adolescenti

0

ECHIVALENŢELE ALIMENTARE PENTRU ALCĂTUIREA MENIURILOR LA COPII ŞI ADOLESCENŢI (CANTITĂŢI COMERCIALE BRUTO)

Art. 1. Pentru aprecierea cantităţilor de alimente, consumate în medie pe zi de un copil, se va realiza un calcul pe baza foilor de alimente scoase din magazie zilnic, pe o perioadă de 10 zile lucrătoare (în două săptămâni consecutive) în lunile februarie, mai şi octombrie. Cantităţile din grupele de alimente cumulate pe cele 10 zile se vor împărţi la numărul total de consumatori din cele 10 zile, obţinându-se raţia medie pe copil, care se va compara cu raţiile recomandate din tabelul nr. 1, “Necesarul estimativ zilnic al diferitelor grupe de alimente pentru alcătuirea dietei la copii şi adolescenţi”.

Art. 2. Conţinutul alimentelor în calorii şi în anumite substanţe nutritive (proteine, lipide şi glucide) se va stabili prin calcul, folosind tabele de compoziţia alimentelor, rezultatele obţinute comparându-se cu necesarul zilnic consemnat în anexa nr. 3 “Necesarul zilnic de calorii şi substanţe nutritive pentru copii şi adolescenţi”.

Art. 3. Se permite depăşirea raţiilor recomandate cu până la 20% la lapte şi produse lactate, carne şi preparate din carne, peşte, legume şi fructe. La copiii antepreşcolari şi preşcolari nu se recomandă untura, ca grăsime animală, ci numai unt sau smântână.

Citește și:   Arsurile

Art. 4. În creşele cu orar de zi şi în grădiniţele cu orar prelungit raţiile realizate trebuie să reprezinte 75 – 80% din raţiile recomandate în tabelul nr. 1, “Necesarul estimativ zilnic al diferitelor grupe de alimente pentru alcătuirea dietei la copii şi adolescenţi”.

Art. 5. Pentru calcularea meniurilor se vor folosi următoarele echivalenţe alimentare:
a.    100 ml lapte concentrat (condensat) = 250 ml lapte proaspăt
b.    100 g lapte praf integral = 800 ml lapte proaspăt
c.    100 g caşcaval = 700 ml lapte proaspăt
d.    100 g brânză telemea de vacă = 550 ml lapte proaspăt
e.    100 g brânză telemea de oi = 450 ml lapte proaspăt
f.    100 g brânză proaspătă de vacă = 400 ml lapte proaspăt
g.    100 g caş = la fel ca la brânza telemea
h.    100 g mezeluri = 125 g carne
i.    100 g specialităţi din carne (şuncă de Praga, muşchi file, muşchi ţigănesc, ceafă, pastramă etc.) = 135 g carne
j.    100 g smântână = 40  g unt,
k.    100 g pâine neagră = 71 g făină
l.    100 g pâine semialbă (intermediară) = 73 g făină
m.    100 g pâine albă = 76 g făină
n.    100 g paste făinoase (inclusiv biscuiţi fără cremă) = 100 g făină
o.    100 g mălai, orez, griş = 100 g făină
p.    100 g compot = 15 g zahăr
q.    100 g dulceaţă = 70 g zahăr
r.    100 g gem, peltea, marmeladă = 40 g zahăr
s.    100 g nectar de fructe = 30 g zahăr
t.    100 g sirop de fructe concentrat = 60 g zahăr
u.    100 g bomboane = 90 g zahăr
v.    100 g miere = 80 g zahăr
w.    100 g ciocolată = 50 g zahăr şi 30 g grăsime vegetală
x.    100 g bulion sau pastă de roşii = 600 g pătlăgele roşii (tomate)
y.    100 g suc de roşii = 135 g tomate
z.    100 g varză acră = 130 g varză crudă
aa.    100 g murături = 125 g legume crude
bb.    100 g fructe deshidratate, afumate, uscate = 400 g fructe crude
cc.    100 g morcovi deshidrataţi =1700 g morcovi cruzi
dd.    100 g conserve de legume = 100 g legume crude

Citește și:   Învață-ți copilul să își organizeze bine timpul

Informatiile sunt luate de pe site-ul Ministerului Sanatatii publice.

 

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?