Cand copilului ii intra nisip in ochi…

0
Când copilului îi intră nisip în ochi…Groapa cu nisip este locul de joacă preferat al copiilor. Uneori , atunci când aceştia se joacă, se întâmplă să le intre nisip sau alte obiecte minuscule în ochi.

Pentru a îndepărta firele de praf sau de nisip intrate în ochi, specialiştii ne sfătuiesc să punem apă curată într-un vas mai mai mare. Îl vom sfătui pe copil să încerce să ţină ochiul deschis în acel vas şi să clipească de câteva ori.

De asemenea, putem încerca să tragem de pleoapa superioară în jos şi în sus. Dacă grăuntele de praf se vede, putem încerca să-1 extragem cu blândeţe, utilizând un mic tampon umezit.

Dacă încercările noastre au dat greş şi copilul are încă senzaţia de „nisip în ochi” mai mult de 30 de minute iar intensitatea durerii nu scade, vom solicita ajutor medical.

Din nefericire sunt cazuri în care ochiul este lovit puternic sau cu un obiect ascuţit. În acest caz vom acoperi ambii ochi cu tampoane de bumbac sterilizate şi vom merge de urgenţă la spital.
Din păcate, mai ales în timpul sărbătorilor de iarnă, dar şi cu alte ocazii se întâmplă multe incidente nedorite. Uneori astfel de accidente sunt produse cu obiecte ce par inofensive: creioane, pensula pentru desen şi chiar degetele.

Citește și:   Cătina, depozitul vitaminelor

Senzaţia de usturime este neplăcută şi uneori durează mai mult timp. De aceea, mai ales când copilul are invitaţi, explicaţi-le de la început cu ce pot să se joace şi cum pot să se joace, pentru a evita accidentele nedorite. Sunt şi foarte multe jucării periculoase ( pistoale cu bile şi alte jucării „zburătoare”) , pe care părinţii le cumpără fără să se gândească la posibile consecinţe.

Foarte grav este atunci când se întâmplă ca celor mici, lăsaţi nesupravegheaţi, să le ajungă în ochi substanţe toxice, substanţe care ard, substanţe fierbinţi.  În acest caz trebuie imediat spălat ochiul. Copilul va fi aşezat pe spate (culcat), persoana care îi duă primul ajutor va turna cu o cană apă călduţă (nu caldă sau fierbinte) peste ochiul afectat, de la 5-7 cm înălţime. Nu se va forţa pleoapele trăgându-le pentru a le deschide.  Încercaţi să împiedicaţi copilul să îşi frece ochii.Intervenţia de urgenţă a medicului este absolut necesară.

În colectivităţi ( grădiniţe, şcoli ), copiii sunt instruiţi în acest sens, nu li se permite să se joace cu obiecte ascuţite, cu toate acestea se mai întâmplă accidente.

Citește și:   Transpirația în exces la copii: cauze și remedii

Ochiul este un organ foarte sensibil. Expresia populara „mi-e drag ca lumina ochilor” exprimă în mod foarte sugestiv importanţa simţului vizual, şi implicit importanţa protejării ochilor.

 

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?