De ce sunt bune certurile între frați

0

Certurile între frați au și părțile lor pozitive, oricât de surprinzător ar părea. Chiar dacă mulți părinți simt că ajung la limita răbdării văzându-și copiii mereu în conflict ar trebui să lase lucrurile să decurgă de la sine și să vadă partea plină a parahului…pentru ca aceasta există.

Specialiștii în psihologia și dezvolarea copiilor recomandă părinților să nu sară imediat să medieze un conflict între frați ci să îi lase să își rezolve singuri problema, pentru că acest tip de atitudine este unul benefic. Iată de ce:

  1. Atunci când se ceartă, copiii își testeză limitele. Cearta între frați, indiferent de la ce a pornit, îi ajută pe copii să învețe să își regleze conturile, să ia atitudine și să își testeze limitele. Odată cu trecerea timpului fiecare dintre ei va realiza că are propria personalitate, că are opinii, calități și defecte și astfel vor cultiva respectul reciproc. Cearta în interiorul casei și al familiei este de asemenea și un bun “exercițiu” pentru situațiile din viață în care fiecare va trebuie să își testeze limitele și să își facă dreptate.
  2. Cearta între frați îi învață “arta” negocierii. Specialiștii le recomandă părinților să stea departe de conflictul care apare între frați, pentru că doar așa copiii vor învăța să gestioneze situații critice, să facă pace, să ierte, vor învăța ce înseamnă compromisul și nu în ultimul rând vor învăța să negocieze.
  3. Totul până la violență. Când cearta dintre doi frați ajunge la violență, atunci este momentul să intervii. Când unul dintre ei îl provoacă pe celăalt și încep să se bată, înseamnă că acest conflict are motive mai serioase decât pare la prima vedere. De cele mai multe ori, o ceartă capătă dimensiuni de acest gen când unul dintre copii se simte mai puțin iubit decât fratele său și în acest moment părinții sunt cei care trebuie să intervină și să ia măsurile care se cuvin pentru a restabili ordinea și echilibrul în familie.

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?