Atenție la depresia copiilor în izolare! Produce deja victime!

0

Specialiștii atenționează că s-au înmulțit diagnosticele de depresie la copii și chiar au loc cazuri de sinucidere/ tentative de sinucidere la vârste foarte fragede în această perioadă.

Șocant este cazul lui Hayden, un băiețel de numai 12 ani din Ohio, SUA, care s-a sinucis luna trecută, fără să aibă vreodată probleme mintale sau tulburări de comportament înainte. A fost cu 4 zile înainte de ziua lui de naștere. Una dintre fetițele familiei și-a găsit fratele spânzurat în camera lui. Nu se cunoaște motivul, copilul își stricase de curând monitorul de la consola de jocuri. Părinții sunt șocați, mai ales că nu erau o familie disfuncțională ori cu probleme, își iubeau și îngrijeau cum puteau ei mai bine copiii.

„Fiul meu a murit din cauza coronavirusului, dar nu așa cum vă puteți închipui
, spune tatăl acestuia în videoclipul său online care a devenit zilele acestea viral pe internet. Izolarea … nu există nicio îndoială în mintea mea, că l-a afectat. Eu cred că lucrul înfricoșător despre COVID și izolarea este că amplifică ceea ce există acolo și îl face și mai mare, în opinia mea. Izolarea socială este destul de grea pentru adulți. Este și mai grea pentru copiii noștri…. Acest lucru îmi spune că această izolare poate fi un ucigaș ascuns și este la fel de șocantă și oribilă ca ceea ce se întâmplă în primele linii ale luptei cu această boală”.

Este o poveste tristă, dar nu unică, din păcate.

Citește și:   Ai un copil care manipulează?

Psihologii vorbesc despre efectele negative ale vieții copiilor în izolare și sub amenințarea unei epidemii despre care se vorbește peste tot. Presiunea este foarte mare. Nu doar că nu pot merge la școală și în locurile cu care erau obișnuiți sau nu se pot întâlni cu prietenii, dar este o schimbare majoră pe care mințile lor tinere încearcă să o înțeleagă. Trebuie să se adapteze la ceva ce nu a mai fost înainte și acest efort este de neimaginat și pentru adulți. Se crează o presiune și uneori răbufnesc, cedează.

Nivelul de anxietate poate fi crescut la copii fiind bombardați de știri de tot felul despre pandemie. Pot dezvolta frici ascunse, traumatizante: de a nu se îmbolnăvi, de a nu pierde părinții, frații și alte ființe dragi. Se recomandă să nu fie lăsați la știri sau să aibă acces nesupravegheați la materiale video ori scrise de pe net/ TV pentru că acestea pot avea efecte atât imediate cât și pe termen lung în viețile micuților. Nu comentați știrile în fața lor și nu faceți remarci care pot să îi sperie. Încercați să discutați cu ei deschis, să îi întrebați ce cred despre ce se întâmplă acum în lume. Mențineți o atmosferă calmă și încurajantă în casă. Lăsați-i să-și contacteze prietenii și colegii pe net sau la telefon. Și contactați imediat un medic profesionist la orice semn îngrijorător despre starea lor mentală.

Citește și:   Regresul copiilor- de ce se întâmplă?

Cei mai mari pot apela gratuit numărul TelVerde 0800800358  unde vor fi ghidați de psihologi cu experiență care îi pot ajuta să facă față situațiilor de stres, tensiune, anxietate, singurătate, frică.

 

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?