Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Cum să îţi susţii copilul în preajma examenelor

Cum să îţi susţii copilul în preajma examenelor

Au rămas mai puţin de două săptămâni până la începerea examenului de Bacalaureat.  Află  cum îți poţi ajuta copilul să aibă o experienţă pozitivă!

Cu siguranţă copiii sunt extrem de stresaţi pentru că urmează să susţină examenul maturităţii. Ca părinte  îți dorești să elimini cât mai multe din grijile pe care le are copilul tău şi să iei situaţiile dificile asupra ta. Firesc pentru un părinte responsabil!

Unul dintre cele mai grele lucruri pe care trebuie să le facă un părinte este acela de a accepta ideea că, la un moment dat, copilul său va trebui să ia frâiele unei situaţii în propriile mâini şi să se descurce de unul singur. Ei bine, una dintre aceste situaţii este susţinerea examenelor și, în mod special, a examenului de Bacalaureat.

Fiind primul examen important din viaţa sa, copilul va trece printr-un carusel de emoţii şi tu trebuie să îl susţii pe tot parcursul acestei perioade. Pentru că nu poţi intra în sala de examen în locul copilului, deşi poate că ţi-ai dori să faci acest lucru, trebuie să ştii cum îi poţi fi alături în această perioadă şi cum îl poţi ajuta să se pregătească.

Echilibrul începe de acasă

Atunci când copilul este în preajma examenelor, presiunea pe care o resimte poate fi imensă, astfel că are nevoie de susţinere şi de înţelegere din partea părinţilor. Îi poţi fi alături din punct de vedere emoţional, însă poţi face şi lucruri concrete pentru a-l ajuta.

Începe prin a îi oferi un mediu liniştit în care să poată repeta în ultimele săptămâni dinainte de examen, când presiunea atinge cote maxime. De exemplu, dacă ai un alt copil, de o vârstă mai mică, încearcă să îl ţii departe de cel mare atunci când este nevoie, dacă tinde să fie prea energic şi gălăgios. Cel mic îşi poate petrece timpul la bunici sau poţi merge cu el la un loc de joacă pentru câteva ore, timp în care celălalt copil al tău poate învăţa în linişte pentru examene.

Pe lângă faptul că are nevoie de un mediu liniştit acasă, copilul va mai avea nevoie şi de o alimentaţie sănătoasă, de un program echilibrat de somn, dar şi de pauze. Deşi poate crezi că este suficient de mare pentru a avea grijă singur de aceste aspecte, lucrurile nu stau chiar aşa. Uneori, atunci când învaţă, copilul va uita pur şi simplu să mănânce sau nu va realiza cât este de târziu ori cât timp a trecut de când nu s-a mişcat de la birou.

Citește și:   Scrisoarea unei învățătoare dezamăgite către părinți

Dacă eşti la serviciu, pregăteşte-i copilului o masă caldă cu o zi înainte şi sună-l pentru a îi aminti să mănânce. Când ajungi acasă, fă un efort şi mergi la o plimbare scurtă cu el, iar seara asigură-te că adoarme la o oră rezonabilă. Alimentaţia sănătoasă şi echilibrată, somnul şi mişcarea sunt elemente extrem de importante, care îl pot ajuta pe copil să elimine din stresul de dinainte de examene.

Ajută-l să îşi facă aşteptări realiste

Aşteptările nerealiste pot fi un motiv pentru care copilul tău este stresat în preajma examenelor, iar sursa acestora poţi fi chiar tu! Din păcate, în unele situaţii, atitudinea necorespunzătoare şi aşteptările nerealiste ale părinţilor, contribuie cu mai mult de jumătate din stresul şi anxietatea resimțite de către copii în preajma examenelor. Toţi părinţii vor ca puii lor să fie cei mai buni şi primii în tot şi în toate, însă trebuie să înţelegi că atitudinea ta este crucială şi că se reflectă în starea de spirit a copilului, astfel că nu trebuie să mai adaugi presiune în plus asupra sa prin stabilirea unor standarde extrem de înalte.

Dintre toţi oamenii din lume, tu îţi cunoşti copilul cel mai bine, îi cunoşti punctele tari şi punctele slabe şi poţi folosi acest atu pentru a stabili, împreună cu el, aşteptările pe care le aveţi de la examenele care urmează. Mai mult, analizând punctele tari şi slabe ale copilului şi stabilirea unor aşteptări realiste în ceea ce priveşte notele de la examene, îl vei ajuta să aibă mai multă încredere în forţele sale şi să fie independent.

Un alt avantaj rezultat dintr-o imagine de ansamblu realistă este faptul că, în timpul rămas până la examen, acesta se poate concentra pe consolidarea punctelor slabe, învăţând mai mult la materiile la care consideră că poate întâmpina dificultăţi şi lăsându-le la o parte pe cele la care consideră că poate lua o notă bună fără să depună un efort prea mare. În tot acest proces trebuie să îi explici copilului că este necesar să fie organizat, dedicat şi să aibă o atitudine pozitivă, iar rezultatele bune nu vor întârzia să apară!

Citește și:   Cum alegi cea mai bună şcoală pentru copilul tău

Atitudinea corespunzătoare în cazul unui rezultat nefavorabil

Există şi posibilitatea ca rezultatul examenului să fie unul nefavorabil: fie notele sunt extrem de mici şi examenul este promovat la limită, fie copilul nu a reuşit să promoveze examenul, chiar dacă i-a acordat atenţia cuvenită şi a învăţat – practica arată că pot exista și astfel de cazuri în care copiii deși au învățat sunt copleșiți de emoții și se blochează efectiv, de exemplu. Ei bine, într-o astfel de situaţie, ultimul lucru de care copilul are nevoie este să îi faci reproşuri.

Nu trebuie să îi critici performanţa, deoarece acest lucru va conduce la acumularea de şi mai multă anxietate şi la scăderea stimei de sine a copilului, care va atrage un nou eşec în viitor. Indiferent de rezultat, ajută-ţi copilul să identifice cauza problemei şi să se concentreze asupra următorilor paşi pe care trebuie să îi facă în viaţă.

Pe de altă parte, poţi face din această experienţă o lecţie de viaţă importantă pentru copil, ajutându-l să înţeleagă că eşecul face parte din viaţa oricărei persoane. Cu o astfel de abordare şi încurajându-l pe copil să creadă cu adevărat că eşecul este firesc, îl vei ajuta de fapt să aibă parte de mai mult succes mai târziu.

Nu uita că succesul poate fi obţinut mai uşor dacă se lucrează în echipă, iar tu poţi fi coechipierul perfect pentru copilul tău în preajma examenului de Bacalaureat, dar şi mai târziu, atunci când acesta se va confrunta cu sesiunile de examene de la facultate. Tu îi poţi simplifica sau îngreuna munca şi acest lucru depinde doar de abordarea pe care o ai!

Lasa un comentariu